PREDSTAVLJAMO FIRMU LATIVA, DOMAĆI ARHITEKTONSKI STUDIO, ČIJE USLUGE TRAŽE I STRANCI

0
1560

Piše: Aida Šulović

Lativa je osnovana 2010. godine u Sarajevu, prvobitno kao firma koja će se baviti investicijama u području nekretnina i različitih vrsta domaće proizvodnje, dok se arhitektonski odjel u okviru firme formirao 2011. godine pod nazivom Grup.a

lativa

Do sada su pružili podršku projektima iz različitih oblasti: nekretnine, poljoprivreda, građenje i slično.

“Obzirom da nas veže poznanstvo sa nekoliko investicijskih firmi iz područja Zaljevskih zemalja, Grup.a tim je bio logičan slijed kao podrška našim partnerima  za sve projekte u oblasti arhitekture i enterijera. Naš cilj je da kreiramo koncepte i rješenja koji će balansirati inovativan dizajn, funkcionalnost i dobar estetski doživljaj. Zapošljavamo profesionalce koji zajedno ujedinjuju kreativnost, poslovnu svijest, marketinške, financijske i proizvodne sposobnosti”, priča za Decor In Dina Mesihović, generalni direktor firme Lativa.

Njihov arhitektonski tim broji trenutno četiri člana, igrom slučaja (nikako pravila) u pitanju su četiri mlade dame, od kojih svaka na svoj način doprinosi konačnom rezultatu svakog njihovog projekta.

Lativin rad uključuje kompletnu uslugu: idejna rješenja, konsultantske usluge prilikom pribavljanja potrebnih dozvola kod nadležnih organa, glavne projekte, projekt menadžment prilikom izvođenja projekata, nadzor i dizajn enterijera, zajedno sa proizvodnjom namještaja uz pomoć njihovih kooperanata kao i savjerovanje prilikom odabira materijala i pojedinačnih pozicija namještaja. Kako ističe naša sagovornica istinski se trude da uživaju u svakom projektu, da daju svoj maksimalni doprinos u stvaranju novog životnog prostora za kllijente.

Tako po završetku projekta ne prestaju brinuti o istom. Često se desi da ga dopunjavaju, prate njegovu realizaciju, motre svaki detalj i daju dodatne savjete, a sve u cilju da konačni rezultat bude obostrano zadovoljstvo, i njihovih klijenata i njih samih.

“Nedavno smo završile idejni projekat jednog manjeg stambenog kompleksa za klijenta, u kom je predviđena izgradnja tri tipa kuća sa pratećim objektima, i tu smo vodile kompletan projekat: od parcelacije, komunikacije sa općinom vezano za dozvole, projektovanje objekata, 3d vizualizacija, dizajn kataloga, procjenu investicije i feasibility studije. Uz to, trenutno pratimo izgradnju četiri stambena objekta za koje smo radile projekat, a sada radimo projekt menadžment i projektantski nadzor. Da ne bismo zanemarile enterijere, trenutno je u izradi enterijer jednog stana u Sarajevu, kao i prijedlog rješenja za enterijer tri porodične kuće”, priča nam direktorica Lative o trenutnim projektima.

Kao jedan od najizazovnijih projekata na kojima su radili ističe enterijer radnje koja se bavi prodajom dodataka za mobilne telefone u Kuwaitu, obzirom da su radile enterijer prostora koji nikada nisu posjetile. Sve informacije oko mjerenja, biranja boja i uzoraka, detalja, rasvjete i slično dobijali su putem Skype-a i WhatsApp-a, a najveći dio namještaja je urađen prema njihovom dizajnu i radioničkim nacrtima.

“Obzirom da je prethodna radnja bila urađena u nekom skroz modernom – futurističkom stilu, sa bijelim i plavim nijansama, pomalo tipičnim za ovakvu djelatnost, mi smo odlučile napraviti potpuni kontrast sa varijantom industrijskog stila korištenjem drveta i metala u kombinaciji hladnijih boja. Police su nam najdraži detalj iz ovog projekta. U konačnici, izuzetno zanimljivo iskustvo sudjelovati i pratiti realizaciju online i biti svjestan činjenice da na takav način možemo biti konkurentni na stranom tržištu”, navodi Dina.

Kada je riječ o inspiraciji pronalaze je svuda oko sebe, bilo u bližem okruženju, stilu života, na Instagramu, stručnoj literaturi, časopisima, filmovima, vintage namještaju itd.

“Moramo priznati da u ovom momentu najviše inspiracije crpimo iz skandinavskog stila uređenja, barem kada je lični odabir u pitanju, možda zato što on najviše odgovara našem stilu življenja, iako volimo i enterijere rađene u retro ili vintage stilu. Kombinovanje vintage, restauriranog i djelimično modernizovanog namještaja sa modernim komadima, možda čak i komercijalnim, iz nižeg cjenovnog ranga može dati odličan rezultat. Nastojimo osluškivati želje klijenata i pratiti njihov stil, tako da na osnovu toga odlučujemo o smjeru našeg dizajna, upotrebi određenih boja i detalja , svjetla i slično…”, priča nam Dina.

Lativin tim trenutno radi i za domaće, ali i za strano tržište. Trenutno imaju nekoliko projekata koji su u toku u Sarajevu i njegovoj okolini, da li u smislu da su već u izgradnji ili u fazi idejnog ili glavnog projekta, ili čak u fazi izrade enterijerskog rješenja. Također, ponudili su enterijersko rješenje jednog turističkog kompleksa u Tirani, gdje su u pitanju privatne vile za odmor, a koji je trenutno u izgradnji, te čekaju na tu realizaciju. Uz sve to, nedavno im se pružila prilika da surađuju sa jednim arhitektonskim studijem u Njemačkoj, u smislu zajedničke izrade idejnog rješenja za jednu porodičnu kuću, te se nadaju da će se ta uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti kroz različite tipove projekata.

Tako da jednostavno rade sve u čemu misle da će uživati, i što može biti izazov i podsticaj za njihov tim, a lokacija nije toliko bitna.

Osim dizajna enterijera i arhitektonskih projekata Lativa često dizajnira i namještaj: “Prilikom izrade projekata enterijera, često se desi da imamo poteškoće u pronalaženju određenih komada namještaja koji će zadovoljiti dati projekat bilo u estetskom, bilo u cjenovnom smislu. Zbog toga često pribjegavamo dizajniranju naših vlastitih varijanti pločastog ili tapaciranog namještaja, koji u suradnji sa našim kooperantima uspješno izrađujemo, često povoljnije nego što nalazimo na tržištu. Naravno, isto tako se nekad pokaže da je isplatnije naći gotov proizvod koji možemo uklopiti sa našim dizajnom, tako da rado kombinujemo ovo dvoje”.

U budućnosti planiraju dalje razvijati njihovo djelovanje na svim područjima na kojima i sada rade, zatim širiti listu klijenata i poznanstava, učiti nove stvari i primjenjivati iste kroz rad. Također, u toku je brainstorming jedne nove ideje na kojoj predano počinju raditi, a o kojoj ćemo više pisati nekom drugom prilikom.

Svi budući klijenti mogu studio Lativa posjetiti u Ulici Branilaca Sarajeva 20/II, ili ih kontaktirati putem info maila: info@grup-a.ba ili facebook page-a Lativa / Grup.a.

NO COMMENTS