PROZORE PERETE REDOVITO? A KAD STE ZADNJI PUT OPRALI VAŠ KROV?

0
668

Krov je vrlo bitan element svake kuće, kako funkcionalno, tako i estetski. Iako svi negdje u podsvijesti znamo da se, kao i sve u kući, krov mora održavati, ipak to ne činimo. Jedan od glavnih razloga je nepristupačnost površine.

 

Svaki pokrov ima svoj vijek trajanja, no bez kvalitetnog održavanja, taj se vijek znatno skraćuje. Svaki od proizvođača bilo glinenog, betonskog ili lakočeličnog (limenog) pokrova će Vam u svojem garantnom pismu kao jedan od bitnih uvjeta za priznavanje garancije navesti upravo to: krov mora biti pravilno postavljen i redovno održavan.

 

Zbog položaja krova na objektu moramo biti svjesni činjenice da je on kao element najizloženiji vanjskim utjecajima: suncu, prašini, vjetru, kiši, tuči, snijegu, kao i svim zaprljanjima iz atmosfere. Svaki od njih ostavi svoj „pečat“, a svi ih možemo vidjeti na nebrojeno mnogo krovova diljem lijepe naše: od izblijedjele boje do zelenila mahovine i alga.

Osim vizualnog, neodržavanje krova za sobom povlači brojne posljedice funkcionalnog karaktera. Primjerice, mahovina koja se stvara najčešće na glinenom i betonsko crijepu prodire u samu strukturu crijepa i čini ga poroznim i krtim. Crijep se lako lomi, a mahovina dugo zadržava vlagu u crijepu i na crijepu.

Kad su takvi loši uvjeti na krovu, onda je loša i mikroklima u prostoru ispod njega. Zrak je vlažan i “ljepljiv”, po kutovima zida izbija vlaga, pojavljuje se intenzivan miris vlažnog prostora.

U Hrvatskoj se vrlo malo proizvođača i izvođača bavi baš tom tematikom, a mi smo se više puta susreli baš sa tim problemom. Od potreba tržišta krenula je i ideja o formiranju „odreda za čistoću- krova“. Zasukali smo rukave, pronašli ozbiljne partnere-proizvođače u danskoj tvrtci Isopaint Nordic a/s i sa njima krenuli u razvijanje strategije edukacije korisnika. Naravno, prvo smo educirali sebe i naš tim . Učili smo, isprobavali, čistili, bojali, i na kraju zaključili da smo spremni za tržište.

Tako smo sada u mogućnosti izvesti sve potrebno za održavanje krova: od pranja i dezinficiranja površine sredstvom za uklanjanje algi i mahovine ISO-A-CLEAN, tretiranja oprane površine bezbojnim hidroizolacijskim sredstvom HYDROBLOCK WB, obnavljanja boje u istom ili drugom tonu bojom ISOPAINT ili UV reflektirajućom bojom CLIMATECOOLER UNI TOP COAT.

Proizvođač je proizveo posebne premaze za svaku vrstu pokrova, pa tako možemo tretirati i glineni i betonski, čelični, bitumenski pokrov (šindru), pa čak i drvenu šindru. Uz samo čišćenje i tretiranje pokrova, obavezno se čiste i žljebovi, a po želji korisnika, na žljebove možemo montirati perforiranu traku koja će propustiti kišu, ali zadržati lišće i smeće, koji su obično glavni uzrok začepljenja odvodnje sa krova.

O proizvođaču i načinu tretiranja krova pogledajte u videu:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY