RECENZIJA BY BOJANA BIKIĆ VULETA: BEZVREMENSKI SKANDINAVSKI DIZAJN VILE ROCK HOUSE

0
1805

U ovoj svojevrsnoj kolumni naša saradnica arhitektica Bojana će sa vama djeliti svoje misli o svemu što je dojmilo iz polja arhitekture, unutrašnjeg uređenja i života uopšte. Uživajte.

Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

Rock House

Nominacija za: ´The Concrete Architect of Year´ 2011

Lokacija: Predgrađe Štokgolma, jezero Mälaren

Vrsta objekta: Privatna vila

Veličina objekta: 225m² + 40m² otvoreni prostor

Realizacija: 2010.

 

Evidentno je da se skandinavski dizajn nameće ne samo kao trend, već kao apsolutni poštovalac prirode i praktičnog uklapanja u okruženje, uz dominaciju savremenih materijala i tehnika. U enterijeru ima odlike vedrine i prozračnosti što rezultira toplinom i udobnosti prostorija.

Kuća „Stijena“ je smještena na rubu litice u predgrađu Štokholma, na jezeru Mälaren. Švedski „Arkitektstudio Widejdal Racki“ zaslužan je za ovaj projekat. Prepoznatljivi po mnogim privatnim vilama i besprekornim aspektima razrade projekata do najsitnijih detalja. Vode se sistemom da su koncept, dizajn i gradnja nerazdvojni aspekti u dostizanju optimalnih rezultata. U takvim nastojanjima krajnji cilj je integracija arhitekture i prirode.

Ovaj objekat je nastao na interesantan način. Mladi bračni par iz Štokholma je vidio članak u novinama o projektima Arkitektstudio Widejdal Racki, te dobio ideju o prodaji stana u centru grada i izgradnji kuće na vlastitoj zemlji, nedaleko od grada, na jezeru.

Zgrada čvrsto stoji na stijeni kao betonska utvrda. Isprepletene kubične strukture su raspoređene tako da dio objekta dramatično leži na ivici stijene, isturen kao polica na zidu.

Kombinacija betonskih struktura i metala, sa velikim staklenim površinama, plafonima obrađenim drvetom u kojima se ogleda površina vode, daju kući čaroban osjećaj lebdenja i lakoće.

Staklene površine, od poda do plafona, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi, kuhinji ili kupatilu, objektu „Rock House“ daju ogromnu količinu dnevne svjetlosti, suptilno uvlačeći prirodu u svaku prostoriju.

Sasvim sigurno, skandinavski dizajn je apsolutno bezvremenski.

 

NO COMMENTS