RECENZIJA BY BOJANA BIKIĆ VULETA: KOMPLEKS SVJETIONIK NA OBRONCIMA KANADSKIH PLANINA

0
1387

U ovoj svojevrsnoj kolumni naša saradnica arhitektica Bojana će sa vama djeliti svoje misli o svemu što je dojmilo iz polja arhitekture, unutrašnjeg uređenja i života uopšte. Uživajte.

Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

Donosimo Vam priču o „Svjetioniku“, individualnom stambenom kompleksu na obroncima kanadskih planina, savršenim pogledom na rijeku St. Lawrence i fascinantnom integracijom sa okolnom prirodom.

Montrealski studio MU Architecture projektovao je objekat Malbaie V „Le Phare“. Završen u novembru 2010. godine, sa 2400m², sa dvije eteže, smješten u prekrasnoj regiji Cap-à-l'Aigle u srcu Charlevoix, Quebec, Canada. Ova jedinstvena stambena jedinica pruža prekrasan pogled na rijeku i planine.

 

Eksterijer odlikuje jasna i jednostavna igra geometrijskih volumena međusobno isprepletenih, dajući dojam da su tako rođene na ovom strmom terenu. Kuća je u potpunosti prekrivena zelenim krovom, koji doprinosi sjedinjenju sa prirodom, ima ulogu izolacije te pomaže u smanjenju pregrijavanja objekta u ljetnjem periodu. Širok pristup objektu posebno naglašava nastrešnicu i natkriven ulaz, te vrhunsku iskoristivost nagiba terena.

Kontrast u izboru materijala fasade povećava sitezu volumena. Prvi segment od crvenog kedra iz Britanske Kolumbije, a volumen niže rađen od drveta bojenog kao na štalama i ambarima. Ukoponovan sa okolnim stablima i navedenim stavkama ovaj objekat se čini dijelom planine.

Prizemlje, krećući se od ulaza do dnevne sobe omogućava otkrivanje velikih kontinuiranih staklenih površina i otvorenog plana samog objekta. Obilje otvora od istoka do zapada rezultat je savršene kombinacije potreba, terena i orijentacije ukomponovane u ovom projektu, nudeći stalnu prirodnu svjetlost i optimalnu energetsku učinkovitost. Niži sprat sadrži četiri spavaće sobe i dva kupatila. Sobe su raspoređene linearno, okomito na pravolinijski hodnik, omogućavajući svakoj prostoriji pogled na rijeku. Jednostavnost upotrijebljenih materijala ogleda se u odabiru prirodnog drveta za pod i strop što naglašava dramatičnu perspektivu glavnog hodnika. Enterijer je prožet minimalizmom, koji naglašava crna alu stolarija, jednostavan i upečatljiv namještaj, te kontinuirane površine drvenog poda i svijetlih zidova.

 

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS