RECENZIJA BY BOJANA BIKIĆ VULETA: NEOBIČNO STEPENIŠTE

0
1886

U ovoj svojevrsnoj kolumni naša saradnica arhitektica Bojana će sa vama djeliti svoje misli o svemu što je dojmilo iz polja arhitekture, unutrašnjeg uređenja i života uopšte. Uživajte.

Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

Nekad je stepenište bilo samo konstruktivni element koji visinski povezuje dvije etaže, danas je ono mnogo toga. Osim podrazumjevane funkcije, predmet je kreativnog izražavanja projektanta, a u ovom slučaju i apsolutni dominant prostora.

Pokušavam zamisliti da se ovaj stan nalazi negdje u našoj zemlji. Momentalno me muče mnoga pitanja, tehnički prijem (gdje je tu ograda), a kako će djeca trčati ovim stepenicama…

stepenice

Kada ponovo pogledam prostoriju, momentalno zaboravim na sve gore spomenuto. Ovdje je ispričana jedna zaista dobra priča. Okrugli stakleni sto je naglašen bogatim stolicama i jednostavnim lusterom. Velika prostorija je presječena moćnim stepeništem od četvrtine kruga i naglašava trpezariju. Bjelinu prostora i samog stepeništa ističe detalj obrade čela i gazišta u tamnom dekoru drveta, dajući mu nevjerovatnu ljepotu. Minimalizam i elegancija cjeline plijene našu pažnju.

Komentari

comments