RECENZIJA BY BOJANA BIKIĆ VULETA: NEVJEROVATNA KUĆA NA LITICI U KALIFORNIJI

0
747

 

Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

“Fall House” je smještena na spektakularnoj lokaciji na južnoj obali Big Sur, koja odaje počast prirodnim ljepotama i snazi ovog kalifornijskog kraja. Cjelokupan koncept projektovanja i dizajniranja temelji se na ugrađivanju objekta u prirodu, stvarajući strukturu koja je njen neodvojivi dodatak. Dizajn reinerpretira organski arhitektonski volabular Big Sur-a iz 50-ih i 60-ih godina.

Lokacija nudi pogled od 75m, koji pada prema pacifičkom okeanu, do samih litica.  Kuća kao dugački tanki volumen prilagođava se i deformišeu skladu sa konturama prirode i geometriji nagiba terena. Glavni dio kuće sastoji se  od dvije pravougaone kutije povezane sa staklenom prostorijom. Niži dio, kao betonsko krilo postavljno okomito na kuću sadrži spavaće sobe i zeleni krov. Kuća je konzolno prepuštena nad samom liticom 3,5m. Ovaj volumen sadrži glavnu spavaću sobu koja je isturena preko litice i tla, iznad okeana i sa prozorima od poda do plafona pruža spektakularan pogled. Veza između dva volumena je staklena biblioteka, kao srce objekta, prostorija koja ujedinjuje objekatenterijerom i eksterijerom, geometrijom i transparentnosti. Glavni ulaz je na vrhu prvog višeg volumena, sa dnevnim prostorijama koje dijele javne od privatnih- intimnijih prostorija. Dnevna soba, kuhinja i trpezarija čine jedan prostor  kojeg karakterišusuptilne promjene u nivoima poda i krovnih ravni, kao i jasno diferenciranjerazličitih  funkcija.

Kuća ima dvije glavne fasade, južno je jedna odjevena u bakar, a ova se obloga nastavlja i na krovu. Bakarni prepusti krova štite prozore i ulazna vrata od sunca i snažnih vjetrova sa okeana. Druga fasada do sjevera napravljena je različitim vrstama stakla, a ova izražena prostranstva otvaraju kuću kanevjerovatnim pogledima, dok duge trake kanala od prozirnog stakla dajuisprepleteno svjetlo.Igra na svjetlucavoj površini okeana ispod objekta stvara efekte koji mijenjaju enterijer sa suptilnom igrom svijetla i sjene tokom dana. Enterijer je utočište, mirni kontemplativni prostor gdje se može sakriti od surovosti i nenadmašne veličine okeana i hridi.

 

NO COMMENTS