RECENZIJA BY BOJANA BIKIĆ VULETA: SAUNA NA OBALI MORA

0
691

Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

Teško je ostati ravnodušan na kombinaciju mladih, inovativnih snaga, spojenih sa znanjem i iskustvom, koja rezultira objektom integrisanim u okruženje, poštujući kulturu i tradiciju jedne zemlje, kao i njene izvorne materijale.

Studenti arhitekture i dizajna iz Osla, projektovali su na obali mora saunu, sastavljenu od niza tri drvena bungalova, koji se nadovezuju jedan na drugi preko robusnih kamenja i stijena.

Nazvane „The Bands”, strukture se sastoje od tri dvodimenzionalna profila. Nižu se jedan uz drugi formirajući prostor saune, terasu, te “potopljeni” hot tub ili jacuzzi, a okruženi fascinantnim norveškim planinskim pejzažom.

Projekat je nastao u saradnji sa “Scarcity and Creativity Studio (SCS)” i Oslo School of Architecture and Design, koji su ga dizajnirali i izgradili. Objekat se nalazi na keju bivšeg ribarskog sela Lofoten, arhipelaga gdje čuveni studio Snøhetta gradi vijugav hotel.

Cilj stepenaste, talasajuće postavke “The bands” jeste neposredna veza pejzaža i vode.

Sa svojih 15m² sauna stoji blizu same ivice mora. Objekat ima tri različita dvovodna krovna profila, prvi je simetričan, a druga dva naliježu u suprotnim pravcima. Sauna je kreirana iz tri strukture (the bands) koje se “kreću” samostalno, stvarajući procjepe koji omogućavaju prodor svjetlosti i integraciju različitih prostora. Takođe, daje utisak da se zgrada sastoji od tri odvojene kabine, misleći na tri postojeće zgrade na keju- ribarsku vikendicu, zgradu za preradu i soljenje ribe. Zgrade datiraju iz ranih 1900-ih, te se smatraju istorijski važnim, zato što podsjećaju na način života u ovoj oblasti, koji više ne postoji. Tri stare zgrade su nominovane u Planu kulturne baštine Lofoten-a, te usvojene kao takve, u ovom norveškom okrugu 2007. godine.

U unutrašnjosti saune je instaliran štporet na drva u prostoru za sjedenje.

Tim je koristio drvo ariš za izgradnju konstrukcije-okvira i površine objekta i terase. Staklo je dodato da omogući transparentnost krajnjeg zida saune kao i pogled iz nje, dok su ostali prozori prozirna polikarbonatna plastika. Na terasi, srednji kubus (the bend) se dijeli na tri nivoa stvarajući dvije klupe za sjedenje i sto. Otvor ispod stola namjenjen je za roštilj. Na kraju terase, sva tri “The bands” se spuštaju po stijenama, kaskadno, do ivice vode, imitirajući prostor koji se može koristiti za pripremu sviježe ulovljene ribe. Na drugoj strani saune, manja terasa je prilagođena “potopljenom” hidromasažnom bazenu.

Projekat je sagrađen u 24 dana maja i juna 2015.godine, a tim je vodio evidenciju o svakodnevnim aktivnostima postavljajući fotografije i informacije na svom blogu, koji se takođe zove The Bands.

Škola Arhitekture iz Osla, je jedna od mnogih, koja redovno organizuje kurs dizajna i građenja za studente. Prethodna grupa, projektovala je i izgradila sličnu strukturu, koja varira od male vikendice za odmor do drvenog mosta.

Komentari

comments