Sastojci

Kora

 4 jaja

100 g šećera

100 g čokolade

80 g brašna

50 g listića badema

Vanila baza

250 ml mlijeka

250 ml pavlake za kuhanje

6 žumanaca

50 g šećera

 Crni mus

1 kašika ulja

250 g ulupanog šlaga

200 g čokolade

2 jaja

3 žumanca

100 g šećera

0,5 dl vode

 Bijeli mus

 350 g bijele čokolade

250 g ulupanog šlaga

150 g vanila baze

6 g želatina

 Mliječni mus

 350 g mliječne čokolade

250 g ulupanog šlaga

150 g vanila baze

2 lista želatina

tri kolor

 Dekoracija

 šlag

listići badema

Kora

Odvojiti bjelanca od žumanaca, pa bjelanca mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Kada se dobije čvrst snijeg smanjiti brzinu miksera i dodavati jedno po jedno žumance. Dodati čokoladu otopljenu na pari i polako miješati špatulom. Na kraju dodati brašno i sve lijepo sjediniti. Peći četvrtastu koru debljine pola centimetra, 8 do 10 minuta na 180 °C.

Vanila baza

Staviti na tihu vatru mlijeko i pavlaku da provri, kad provri sipati preko žumanaca umućenih sa šećerom, dobro promiješati pa vratiti opet na šporet, kuhati još minut, dva uz neprekidno miješanje žicom (jako je bitno da baza ne sme ponovo da provri!!!). Procediti bazu i ostaviti na sobnoj temperaturi.

Crni mus

Staviti čokoladu da se polako topi na pari. Šećer pomiješati sa malo vode i staviti na šporet da polako kuha, a kad prokuha treba da vri još 4 do 5 minuta. Za to vrijeme dobro umutiti žumanca i cijela jaja mikserom. Polako sipati šećer u umućena jaja uz stalno miješanje mikserom na manjoj brzini. Zatim dodati čokoladu i izmješati špatulom, i na kraju dodati umućenu pavlaku i krem lijepo sjediniti u kompaktnu masu.

Bijeli mus

Staviti bijelu čokoladu da se polako topi na pari, a želatin potopiti u hladnu vodu da nabubri. U otopljenu čokoladu dodati 150 g vanila baze (baza treba da bude topla), odmah dodati i želatin dobro ocijeđen od vode, pa špatulom laganim miješanjem sve sjediniti. Kada se malo prohladi dodati umućenu pavlaku i sve lijepo sjediniti.

Mliječni mus

Staviti mliječnu čokoladu na paru da se polako topi, potopiti želatin u hladnu vodu da nabubri. U otopljenu čokoladu dodati 150 g vanila baze ( baza treba da bude topla) i želatin dobro ocijeđen od vode i sve lijepo sjediniti špatulom, miješati dok se sav želatin ne otopi, pa dodati umućenu pavlaku i sve lijepo spojiti.

Filovanje

Isjeći koru na odgovarajucu veličinu kalupa(po želji, okruglu ili četvrtastu) napuniti 1/3 kalupa čokoladnim musom (voditi računa da se kalup ne umaže zbog lijepog preseka), zatim 2/3 kalupa nafilovati bijelim musom i završiti mliječnim. Tortu stavite u frižider na 2 sata da se lijepo ohladi.

Ukrasiti šlagom i listićima badema.

PRIKAŽI
SAKRIJ