ROLETNE KOJE SE PRILAGOĐAVAJU VREMENU

0
230

Tokom zime obično nosimo vunene džempere. U ljeto, najčešće su to majice i tanke tkanine. Često vaš dnevni „imidž” određuje staklasta klimatski kontrolisana zgrada u kojoj se boravi veći dio vremena bilo da u njoj radite ili živite. Sunbreak je stvoren od strane arhitekata iz kompanije NBBJ koji ima za cilj da individualno kontroliše zastore za svaki prozor ponaosob. Ovaj prototip djeluje poput solitera kod kojeg se može podešavati prozor – po – prozor u zavisnosti od ugla Sunca, očuvanja energije i temperature prostorija.

Princip rada roletni

Sunbreak koristi senzore  i snimljene podatke za mjerenje kao odgovor na solarne aktivnosti. Kada sunce sija, roletne će se spustiti ali kada se osoba primakne prozoru one će se podići i omogućiti nesmetani pogled ka spolja.

Ukoliko oblaci privremeno zasjene sunčeve zrake, roletne će se razmaći i time omogućiti prodor veće količine svjetlosti u unutrašnjost prostorija.

Dizajn roletni

Dizajn roletni se sastoji iz tri šarke inspirisane neobičnim i čuvenim Kalatravinim garažnim vratima koje transformišu neprozirne roletne u apstraktni skup vertikalnih roletni, ili u tendu. Paneli mogu da se kontrolišu individualno, dozvoljavajući umjerenu kontrolu u svakom prostoru. Ove promjene se mogu kontrolisati preko iPhone – a, čak i kada korisnik nije blizu zgrade.

Najgora stvar kod velikih poslovnih zgrada je ta što se na jednoj strani zgrade zaposleni prže, a na drugoj, smrzavaju. Sunbreak staje na put ovom problemu tako što svaki prozor posjeduje specijalne roletne koje se pojedinačno kontrolišu  putem mobilne aplikacije i mogu se automatski pozicionirati u zavisnosti od vašeg prisustva ili od kretanja oblaka.

Sunbreak prototip roletni

Važna stvar je da Sunbreak prilagođava svaku roletnu ponaosob čime se podešava osvetljenje u zavisnosti od potreba zaposlenih.

http://www.prozorivrata.com/

Komentari

comments