SAVJETI IZ HOBBY ART CENTRA: POMOĆ ZA POČETAK U DECOUPAGE-U

0
273

Piše: Lejla Tufo, Voditeljica kreativnih radionica u Hobby Art Centru Sarajevo

Ovaj put smo tu sa malo pojašnjenja vezano za različite vrste papira i njihove načine lijepljenja za postizanje najboljih rezultata.

Vrste papira koje možemo lijepiti na podloge su beskonačne, mi ćemo obraditi neke od njih.

  1. Prva i najzastupljenija je i dalje papirna salveta

Papirne salvete lijepimo isključivo na svijetlu podlogu, bijelu , bež i tome slično. Zašto, zato što je transparentna i stapa se sa bojom na koju je lijepimo što je u većini slučajeva prednost, ali nekada nam i smeta:)

Salvete imaju 3 sloja, za početak je bitno da znamo da lijepimo samo prvi sloj salvete, dakle druga dva(obično bijela) skidamo sa prvog sloja salvete.

Salvete mozemo lijepiti na nekoliko načina. Ja , kroz rad sam se zadržala na dva. Kistom preko salvete ili folijom.

Za manje komadiće salvete, koristim kist. Salvetu postavimo na osušenu akrilnu boju, te pokretima od sredine ka krajevima salvete je lijepimo. Kist mora biti mekan da ne bi derao salvetu, i ljepila uvijek mora biti na kistu.

Za veće komade salvete, npr. dno tacne, poklopac kutije, koristim foliju. Dakle, na osušen akril nanesem pristojnu količinu ljepila, i odmah dok je ljepilo mokro, stavljam pripremljenu salvetu. Bez diranja prstićima odmah stavljam foliju(najbolje je košuljicu za papir providnu) i pritiskom je sjedinjujem sa ljepilom ispod. Ovim načinom dobijemo salvetu bez ikakvih nabora:)

  1. Klasik decoupage papir

Klasik decoupage papir, ili onaj masni papir koji vam liči na tapetu:) Sistem lijepljenja ovog papira je lakši od salvete. Ne zahtjeva svijetlu podlogu, nije osjetljiv, možemo ga čak lijepiti i rukom. Ključna stvar kod klasik decoupage papira je da ga moramo pokvasiti prije lijepljenja. Dakle, izrežemo dio papira koji želimo, ili koristimo čitav papir, potopimo ga u vodu 5-10min. Nakon toga ga izvadimo iz vode, posušimo ubrusom. Na mjesto na koje ga želimo zalijepiti nanesemo ljepilo, stavimo papir i opet ljepilom od sredine prema krajevima prelazimo kistom (ja često rukom, sa novim soft decoupage ljepilom:))

  1. Rižin papir

Sistem ljepljenja rižinog papira je sličan ljepljenju salvete, jer su najpribližniji u teksturi. Stim da rižin papir nema slojeve koje trebamo odstraniti niti je osjetljiv kao papirna salveta. Podloga ispod rižinog papira također mora biti svijetla jer je i on transparentan, ali krajevi se savrseno uklapaju u podlogu bas kao kod salvete. Rižin papir možemo lijepiti kao salvetu, prelazeći kistom i ljepilom preko papira, ali također mu neće naškoditi ako stavimo ljepilo na podlogu i opet pređemo ljepilom kao što to radimo sa decoupage papirom. Rižin papir ne kvasimo u vodi, ali ne dobijemo nikakve kvržice jer je tanji od decoupage papira:)

  1. Soft deoupage papir by Tex.Co

Soft decoupage papir koji je na tržište plasirala firma Tex.Co , je nova vrsta papira, koji se također ne kvasi u vodi. Deblji je od rižinog papira, pa imamo dodatnu sigurnost pri lijepljenju jer ga je nemoguće poderati koliko god da se nakvasi ljepilom, a opet nije ni forme klasik decoupage papira.

Liepimo ga na način da nanesemo ljepilo ispod njega, i preko njega.

  1. Klasični 60gr. Papir

Pretpostavljam da se i vama nekada desilo da koliko god tražili neki motiv u trgovinama decoupage materijalom ne bude to to što ste zamislili:) E onda vam ne preostaje nista drugo nego ući na sveznajući google, i “zaguglati” željeni motiv.

Pitate se kako ga lijepiti. Veoma jednostavno. Željenu sliku prvo isprintajte na laserskom štampaču.

Pošto je klasični papir osjetljiviji od klasik decoupage papira, njega ne potapamo u vodu, ali ga ipak moramo omekšati.

Prvi korak je da poleđinu papira “namažemo” običnom vodom koristeći kist. Nakon toga višak vode pobrišemo ubrusom, i papir je spreman za lijepljenje.

Kao što podloga za klasik decoupage papir ne mora biti svijetla tako i u ovoj tehnici ne moramo imati svijetlu podlogu. Ljepilo nanosimo i ispod i preko papira, na isti način kao i što radimo sa klasik decoupage papirom.

Nadam se da sam uspjela odgovoriti na neka pitanja:)

Sav pomenuti materijal za decoupage možete pronaći u prodajnim objektima Hobby art centra, a više informacija o njima pogledajte ovdje.

Komentari

comments