Čak 80 posto Švicaraca zadovoljno je profesionalnim odnosom s pretpostavljenima, što je najveći postotak u Europi, slijede ih Francuzi i Nizozemci, a većina Europljana, njih 70 posto, izjavilo je da ima korektne odnose sa šefovima.

Ipak, na poslu nije uvijek sve divno i krasno. Povremene nesuglasice na radnome mjestu su neizbježne, ne samo s kolegama nego i sa šefovima, ma koliko god bili u “dobrim” odnosima jer s njima provodite velik dio svog vremena. Iako (ne)slaganje mnogo ovisi o osobnosti (vašoj i šefovoj), ipak mnogo ovisi i o stilu komunikacije.

– Uzmemo li u obzir komunikacijske stilove, vaš šef može biti agresivan, asertivan (komunikacijski stil kojim uvažavate svoja prava i osjećaje no, isto tako, uzimate u obzir i osjećaje i prava druge osobe) ili rjeđe pasivan. Isto se tako možete ponašati i vi. Najmanje nesuglasica imat ćete ako s nadređenim prakticirate asertivni stil komunikacije, međutim, njega nije tako lako usvojiti. Rijetki su oni sretnici kojima je takav način komunikacije urođen i prirodan, a mi ostali trebamo na tome naporno i predano raditi – govori Petra Čolak, profesionalni master savjetnik i trener iz centra za poslovnu edukaciju HalPet.

Uvijek valja imati na pameti da se šefovo mišljenje mora poštovati. Nećete se uvijek složiti s mišljenjem i odlukama svoga šefa, ali to ne znači da biste se trebali raspravljati baš o svakom problemu i pokušati ga uvjeriti u suprotno. U redu je ako mu predložite neko novo rješenje i ponudite izlaz, ali ako on “tvrdokorno” ostaje kod svojih stavova, idite niz dlaku, savjetuju stručnjaci. Ako je vaš šef sklon previše “ziheraškim” ili prerizičnim odlukama, a vi se s njima ne slažete, pokušajte razumjeti njegovu poziciju – njegove odluke odnose se na cijelu organizaciju i poslovanje tvrtke – te shvatite zašto on vuče određene poteze…

– Šef je vama nadređena osoba i vi ste njemu odgovorni. Zadatak vam je činiti ono što i kako šef kaže. Ako odluke vašeg šefa zbog nekompetencije, stava ili skrivenih nakana mogu štetiti vašem timu, odjelu, klijentu ili tvrtki, porazgovarajte s njim (njom). Recite svoje mišljenje na smiren, taktičan i argumentiran način te po mogućnosti dajte svoje konstruktivne prijedloge. Ako šef potpuno ignorira vaše mišljenje i nastavlja negativno djelovati, vaša je sljedeća mogućnost eskalirati problem na sljedeću razinu odgovornosti. Točnije, vaš zadatak je upoznati šefa vašeg šefa o čemu je točno riječ. Taj postupak mora biti promišljen i opravdan jer njime posao i pozicija mogu dovesti u pitanje. Ipak, s druge strane, riječ je o vašoj tvrtki, vašem timu, klijentu, tj. vašoj odgovornosti – objašnjava Petra Čolak.

Nemojte postati laka meta

Nesuglasice su manje vjerojatne ako sa šefom njegujete dobar odnos, što nikako ne znači da mu se “uvlačite”. Kako mu ne biste dali pravo da vas proziva i stekli njegovo poštovanje, nemojte kasniti, sudjelujte na sastancima i nemojte baš cijeli dan biti “na pauzi”.

Ovisno o situacijama valja zauzeti i ispravan stav:

1. Očekivanja – Provjerite što šef zaista traži od vas, koja su njezina/njegova očekivanja tražeći da vam na primjerima pojasni kako točno vidi vaš doprinos.

2. Delegiranje – Tijekom preuzimanja zadataka poželjno je zapisivanje. Nakon što vam šef dodijeli zadatak, provjerite još jedanput sve detalje, tj. što treba učiniti, kako, do kada i zašto. Ovo je iznimno važno jer svaka akcija koja nije jasna potencijalno je opasna te može dovesti do neželjenog sukoba mišljenja “mislio/la sam da ste mislili/rekli…”. Time ne ugrožavate samo odnos nego i gubite vrijeme.

3. Rokovi – Ako je rok za neki zadatak kratak ili nerealan, zatražite više vremena. Uz čvrste argumente zašto to nije moguće izvršiti u zadanom roku, predložite koliko vam je vremena realno potrebno.

4. Prioriteti – Ako vam šef u kratkom vremenu dodijeli dva ili više zadataka te kaže da su hitni i važni, ne okrećite očima i ne generirajte bijes u sebi. Podsjetite šefa na “otvorene” zadatke i njihove rokove te ga zamolite da umjesto vas odredi prioritete. Ne pristajte na odgovor da su svi važni.

5. Pisani trag – Čuvajte mailove i što češće tražite pojašnjenja pisanim putem.

6. Prespavajte odluku – Ako vas šef do te mjere “izbaci iz takta” da želite otići do nje/njega i reći svoje mišljenje, zapišite to te razradite do detalja. No nakon toga – ne djelujte! Prespavajte odluku (odlaska ili slanja maila šefu). Ujutro to pročitajte te razmislite što ste htjeli postići time i napravite “za i protiv” listu. Uvidjet ćete da je vaša reakcija ublažena nego dan prije.

7. Empatija – Što je češće moguće, to češće “odjenite” šefove cipele; uživite se u ulogu svog šefa te razmislite što ga je navelo da se ponaša kako se ponaša i da čini to što čini. Koje su joj/mu sve opcije bile na raspolaganju i je li ih uopće svjestan?

24sata.hr

Foto: Dreamstime

Komentari

comments

Ambyenta namještaj