Piše tim arhitektonskog biroa Lativa

Kuća o kojoj danas pišemo je projektovana u ruralnom ambijentu unutar usitnjene urbane strukture naselja Osijek (Ilidža) sa gotovo optimalnom orijentacijom. Lokacija je južne orijentacije sa pogledom na prirodni šumoviti pejzaž, a pristup parceli sa sjeverozapadne strane.

kuca lativa

Zahtjevi investitora su bili da se sve prostorije (dvije master spavaće sobe sa pripadajućim kupatilima, dvije dječje spavaće sobe, toalet za goste, te dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom), smjeste u 160 kvadrata, te je uz to imao neobičan zahtjev da osnova bude isključivo kvadratna.

Ovaj zahtjev pretočio se u finalno rješenje koje je vrlo jednostavno sa jasnom formom i materijalizacjom. Osnova forme je sivi kubus na kojem je četverovodni krov pokriven sivim ravnim limom bez strehe i sa skrivenim olukom. Kubus na mjestima ima okvire i „ugrize“ uokvirene drvetom tako da je fasada u kontrastu tamno sive žbuke sa toplom drvenom oblogom vrlo efektna, dok istovremeno osigurava i plastičnost fasadi. Trudili smo se da arhitektura ovog objekta bude što jednostavnija, neopterećena, te da odgovara lokaciji, a da ostane moderni izraz.

Sam prostor u kući je riješen tako da je jednakokrako stepenište postalo „centar kuće“, te je osim svoje osnovne funkcije dobilo proširenu ulogu: djeluje kao podjela između javnog i privatnog dijela kuće, te ulazni prostor dijeli na tri dijela: komunikaciju prema spavaćem traktu, hodnik za primanje, te prostor dnevnog boravka. Ispod samog stepeništa kao sastavni dio kuće planirani su ugradbeni elementi: u komunikaciji sa spavaćim traktom to je ormar za jakne, u hodniku vješalica za jakne, te u dnevnom boravku prostor komode i tv prijemnika – što znači da je fokus boravka upravo ka stepeništu, što dodatno naglašava izmijenjenost njegove uloge.

U prizemlju osim dnevnog boravka s kuhinjom i trpezarijom, nalaze se još toalet te jedna spavaća soba sa kupatilom za roditelje investitora, orijentisana ka istoku gdje se nalazi velika bašta. Na istu stranu orijentisana je i druga master soba na spratu, na kojem se još nalaze i dvije dječje sobe okrenute ka jugu. Veliki stakleni otvori uokvireni lameliranim drvetom unose dovoljno svjetla u enterijer i na prizemlju omogućavaju izlaz na dvorišnu terasu.

U enterijerskom rješenju nastojali smo da prostor ostane svijetao i prozračan. Zadržan je sličan ton osnovnih boja kao i u eksterijeru te su korištene antracit siva boja u detaljima te svijetlo drvo za podove i mobilijar.  Kroz tapacirung, tepihe i detalje uvedene su vesele boje, a nama je posebno draga žuta koja se pojavljuje na šestaugaonim pločicama koje se slažu u nepravilne uzorke. Osim pločica, sa zidnim dekoracijama poigrale smo i upotrebom popularnih „vodene bojice“ tapeta.

Lativa d.o.o. Sarajevo
Branilaca Sarajeva 20/2
71 000 Sarajevo, BiH

[email protected]
www.lativa.com
+387 33 264 156

Komentari

comments

Ambyenta namještaj