Brooklyn-ski umjetnik Graham Caldwell autor je skulptura organske forme izađene od stakla kao osnovnog materijala. Koristeći mnoštvo različitih staklenih dijelova koje fiksira na zid uz pomoć metalnih spojnica, umjetnik raspoređuje objekte kako bi se međusobno reflektirali i odražavali prostor u kome se nalaze, baš kao i promatrača koji ih gleda.

Njegova umjetnička djela odražavaju prirodni oblik života na molekularnom nivou. Umjetnik se koristi različitim tehnkama obrade stakla, kao što je izvlačenje, uvijanje i istezanje, da bi dobio različite oblike. U finalnoj fazi spaja ih u šarene, šikantne, prizmatične, konkavne, konveksne i gusto miopijske konfiguracije.

Caldwell koristi tvrde sjajne metalne osobine stakla koje kontrastiraju organskim oblicima koje kreira. Inspiraciju pronalazi u prirodi – cvijeće, lišće, kapljice vode, ljuljane. Ove forme kroz vlastiti umjetniči izraz pretvara u futurističke, kubisitčke skulpture.

Koristeći ogledala, metale, čelik i epoksi, pokušava reflektirati načinu na koji vidimo svijet oko nas. U njegovoj zoni interesovanja nalazi se čin percepcije, funkcija oka, svrha sočiva i način funkcionisanja vida.

 “Zamislite oblik koji zauzimaju baloni napola napunjeni vodom. Sad zamislite da su zamrznuti i nasumično razbacani u prostoru. Staklo, ” kaže Caldwell, “je usporena, ‘mesna’ verzija vode.” 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PRIKAŽI
SAKRIJ