Projekat: Stanu Beču - rBox vs gBox
Projektant: Sova arhitektura
Lokacija: Beč, Austrija
Stanje: Idejni projekat

Enterijer stana koji se nalazi u Beču u zgradi austrougarske gradnje, dizajn je studija Sova arhitektura. Naziv rBox vs gBox opisuje suštinu projekta i njegovu glavnu osobinu – dvije kutije, crvena i siva, sa pratećim namještajem i elementima u istoj boji, kontrastiraju jedna drugoj ali istovremeno čine balans i povezuju cjelokupan prostor u harmoničnu cjelinu.

Kombinacija indistrijskog i skandinavskog stila rezultirala je jedinstvenom pričom gdje nam Sova arhitektura ponovo pokazuje svoj genijalan način posmatranja prostora i kreiranja izgleda koji ne ostavlja ravnodušnim.

Ukoliko obratite pažnju na detalje uočit ćete kako je apsolutno i najmanji dio prostora dobio svoju funkciju na tako uspješan način da njegovo rješenje prvo izgleda kao dekoracija a onda kao finkcionalni element. Stepenište prema galeriji u dnevnoj zoni, nosiva konstrukcija galerije, prostor za garderober, na prvi pogled djeluje kao dekorativni element  koji može biti pregrada ili polica.

Poseban efekat postiže pristup uređenja kupatila gdje na nesvakidašnji način projektant dobija dobinu u prostoru tako što dio pregrade prema kupatilu ostavlja transparentnom.

Stil je osobenost i odabir vlasnika i kao takav ne ostavlja prostora za komentarisanje. Međutim, ono o čemu možemo sigurno pričati jesu nove inspirativne ideje koje ovakva rješenja pružaju. Na kraju, uvijek pozdravljamo pomjeranje granica, posebno kada se one dešavaju u oblasti dizajna.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PRIKAŽI
SAKRIJ