STIGLE SU MANDARINE: PET RAZLOGA ZAŠTO IH APSOLUTNO OBOŽAVAMO

0
517

Mandarine, zlatni plodovi iz doline Neretve stigle su na naše tržnice. Sjajni i zlatni plodovi slični su svom srodniku naranči ali okus je puno slađi, lakše se gule i kriške se lakše odvajaju.

Mandarine su izvrsna osnovna namirnica za pripremu domaćih sokova, likera i drugih napitaka. Ako želite pripremiti fini liker, nabavite neprskane mandarine pa njihove kore osušite na suncu, prelijte alkoholom ili lozovačom i pustite ih da stoje dva mjeseca. Za dodatnu aromu likera, možete ubaciti i mahunu vanilije. Liker na kraju procijedite i dodajte mu šećerni sirup.

  1. Fine su i u tekućim kombinacijama, probajte napraviti liker od mandarine s votkom i uvjerite se sami.

  2. Zašto ne napraviti džem ili marmeladu od omiljenih agruma? Iskoristite ove slatke plodove i napravite mirisnu marmeladu dok su plodovi svježi.

  3. U nedostatku domaćih naranči, volimo ih cijediti i pomiješati s limunom, a sok od mandarina, pak, bit će dobar dodatak marinadama za mesa od peradi, a od njega možete napraviti i gušći umak koji će pristajati jačim komadima mesa – svinjetini, teletini, junetini i jelima od divljači.

  4. Naribana korica mandarina (opet, pokušajte pronaći neprskane) podići će i okus sokova, juha, jela od riže ili tjestenine.

  5. Ušećerena verzija korice može poslužiti kao ukusna grickalica ili samo ukras na slasticama. U svakom slučaju, veselimo se sezoni mandarina i raspoloženi smo za deserte s ovim citrusnim “pojačivačem okusa”.

gastro.hr

Komentari

comments