ŠTO SE DOGAĐA U VAŠEM TIJELU KADA ODLOŽITE ALARM

0
652

Svima nama se dogodilo da odlože alarm bar jednom ili dva puta. Ljudi su uvjereni da će im tih pet do deset minuta sna mnogo značiti. Ali to zapravo nije dobro za vaš organizam. Oštećenje koje nastaje odlaganjem alarma može vam upropastiti cijeli dan.

 

Kada odložite alarm, igrate se s REM fazom svog sna. To je najvažnija faza sna, ključna stvar za dobar mentalni fokus tijekom dana – kaže doktor Michael Brius, specijalista za snove.

Alarm vas izvlači iz REM faze sna, a odlaganjem alarma i ponovnim spavanjem opet ulazite u tu fazu. Zbog toga se cijeli dan osjećate ošamućeno i vaša produktivnost je slabija.

Još jedna od posljedica je to što vaš tjelesni sat gubi svoj ritam. Za cirkadijalni ritmove koji utječu na vaš unutarnji sat najbolje bi bilo da se probudite kada alarm zazvoni prvi put. Ako ponovno zaspite nakon alarma, cirkadijurni ritmovi su poremećeni. vaše tijelo postaje zbunjeno kada je vrijeme za spavanje, a kada za buđenje. Zbog toga ste konstantno nenaspavani, pa po cijeli dan ne možete razbuditi u potpunosti.

Zato se odviknite od odgode ili kupiti sat koji nema mogućnost odlaganja. Ili jednostavno unaprijed postavite alarm za kasnije.

Potrudite se da legnete ranije u krevet, pokušajte svakog dana da legnete bar po pola sata ranije. Ili svakih tjedan dana pomičite vrijeme lijeganja u krevet za po pola sata.

 

 

(blic.rs)

Komentari

comments