STVARI KOJE NA VRIJEME MORATE IZBACITI IZ KUPAONICE

0
1054

Dobra higijena znači i dobro zdravlje i to na duge staze, a kad je higijena u pitanju kupaonica je mjesto u domu u kojem se može naći puno bakterija, na raznim mjestima, što može otežati održavanje higijene.

Britvice

Počnimo s onom starom britvicom koja se već neko vrijeme nalazi pod tušem. Sva ta voda može učiniti da oštrice vrlo brzo zahrđaju. Ako uočite i mrvicu hrđe, bacite je odmah. Vrijeme je i da je bacite čim prestane kliziti preko vaše kože i osjetite da zapinje. Produžite vijek trajanja svojoj britvici tako što ćete je nakon korištenja isprati toplom vodom te potpuno osušiti izvan tuša.

Četkice za zube

Ako ste slučajno u nedoumici, zubari savjetuju da četkice za zube treba mijenjati svaka tri mjeseca. Ako želite spriječiti nakupljanje bakterija na četkici, nakon upotrebe je stavite uspravno tako da se dobro osuši na zraku. Ako u posudici držite više četkica, držite ih razdvojene kako bi se spriječilo širenje bakterija. Četkice je također potrebno držati dalje od WC-a. Svako ispiranje WC-a širi bakterije po zraku, stoga ispirite WC sa spuštenom daskom.

Lijekovi

Kupaonica je najgore mjesto za držanje lijekova. Toplina i vlaga koja se taloži u kupaonici za vrijeme tuširanja loše djeluje na tablete. Zbog vlage mogu izgubiti učinkovitost prije isteka roka. Lijekove držite na hladnom i suhom mjestu.

Šminka

Iako na šminki nije istaknut rok trajanja, to ne znači da traje vječno. Bacite svu staru šminku koju imate, a imate je sigurno. Svaki put nakon nanošenje šminke na lice sa kistom ili ružem ili četkicama, riskirate prijenos bakterija na proizvod. Stručnjaci preporučuju pranje ruka prije nanošenja šminke. Nadalje, čvrsto zatvarajte posudice i ne dijelite vašu šminku s drugima. Redovito mijenjajte kistove i ostala pomagala za nanošenje šminke.

Ručnici

I konačno, najodvratnije mjesto u vašoj kupaonici nije WC školjka nego vaš ručnik! Vodeći mikrobiolozi sa Sveučilišta u Arizoni tvrde da su vlažne krpe inkubatori bakterija, uključujući E. Coli i salmonellu. Mijenjajte ručnike svaka dva-tri dana i uvjerite se da su potpuno suhi prije korištenja.

(net.hr)

 

Komentari

comments