Neki kažu da postoje od 1839., drugi se pak razmahuju recepturom iz 1842. u vlasništvu švicarskog pekara Floriana Dachera tvrdeći da je baš ona originalna. Mala poslastica koju ćete napraviti u tren oka uz malo truda, vremena i par sastojaka, a može vam poslužiti i ovaj recept.

 Pri samom spomenu na waffle vjerojatno instantno pomislite na Belgiju. Briselski waffli tradicionalno se pripremaju na dva načina – s bjelnjcima i dizanim tjestom ili s pivskim kvascem. Ovo je lagani i meki biskvit koji je izvana hrskav iznutra mekan, a divno se slaže s marmeladom bilo koje vrste, topljenom čokoladom ili jednostavno – šećerom u prahu.

Kad bi prinčevi radili waffle, oni bi sigurno bili izdašniji, bogatiji i slađi. Po povijesnim glasnima knez i biskup Liègea je izumio baš takve. Bili su od tijesta sličnog kao za kroasane posuti kristal šećerom koji se karamelizirao za vrijeme pečenja.

 Kako Nizozemci vole waffle? Tanke, hrskave i karamelne. Ovo specifično jelo mnogi neće povezati s wafflima mada su ponosni nosioci tog imena. Dva hrskava waffla vezana su ukusnom karamelom u sredini. Prvi put su pripremljeni u Goudi u Nizozemkoj.

Američki waffli razlikuju se od ostalih po tome što se u pripremi koristi prašak za pecivo, a mogu biti pravokutnog ili kvadratnog oblika. Obično se poslužuju za doručak, nadjeveni maslacem od kikirikija, javorovim sirupom ili šećerom u prahu. Za one zahtjevnije preporučamo i kombinaciju sa šlagom i sladoledom.

Belgijski waffli koji nemaju veze s Belgijom! Kakva je to šala? Baš nikakva! To je zapravo američki proizvod koji je nešto većih dimenzija nego standardni američki waffli ali doista nema nikakve veze s Belgijom. Vrlo su slični s briselskim ali razlika je što su briselski hrskavi izvana, a meki iznutra. Nadjenite ih preljevom koji god vam padne na pamet. Slagat će se poput ruke i rukavice sa svime.

dobrahrana.hr

Komentari

comments

Ambyenta namještaj