TRENDOVI U DIZAJNU PODNIH OBLOGA U 2016. GODINI

0
548

Podovi čine bar jednu šestinu površina koje treba obložiti ili na neki način obraditi u svakom prostoru te stoga nesumnjivo zaslužuju posebnu pozornost. Ono što ih čini specifičnim u odnosu na ostatak prostora je što se postavljaju da traju dugo, znatno duže od ostalih elemenata u interijeru. Njihova zamjena nije ni jednostavna ni jeftina u najvećem broju slučajeva, te se i trendovi u podovima relativno sporo mijenjaju za razliku od, recimo, modne industrije gdje su promjene poželjne bar dva puta godišnje.

Trendovi-2016-keramicke-plocice-640x427

Moglo bi se reći da su već cijelo desetljeće u svijetu podova aktualni veliki formati koji se odlično uklapaju koncepte “otvorenog prostora” u dizajnu interijera i da je ekološka svijest i prozvođača i korisnika na sve višoj razini. Ipak, svake sezone se pojavi i poneka novina koja pomiče granice i donosi svježinu i u ovu granu industrije. Upravo tim novinama je i posvećen ovaj tekst.

PARKETI I OSTALI DRVENI PODOVI

Na našim prostorima je parket i dalje omiljena drvena podloga, bez ikakave sumnje, a pravilna geometrija je apsolutni hit u svjetskim okvirima. Sveprisutni klasični parket složen u “riblju kost”, “cik-cak” ili pravilne kvadrate postao je moderni klasik koji se da uklopiti u sve interijere. Vrlo poželjan je i tzv. “Francuski slog” ili “francuska riblja kost” koji daje dodatnu notu glamura. (Od klasične riblje kosti se razlikuje po tome što se lamele međusobno ne uklapaju pod 90 °, nego pod 45 ° ili 60 ° i obično su većeg formata.)

Veliki formati su ostali u igri kod gotovih parketa u svim obradama: od natur uljenih, preko mat lakiranih do savršeno sjajnih površina koje se cakle na svjetlu. Prostor s dugačkim i širokim daskama djeluje monumentalno, veće i otvorenije no što u stvari jeste. Selekcija može biti sasvim mirna, s ravnom žicom i nenaglašeno strukturom za one koji vole mirniji interijer. Ipak, sve su traženiji rustikalni podovi s karakterom – s velikim čvorovima, gitovanim pukotinama, (pre) naglašenom strukturom, četkani, ručno hoblovani … Savršeno nesavršeni, ovi podovi će biti dragi svojim vlasnicima i kad dođe do smjene trendova.

Za one koji vole stvari s patinom, na kojima se vidi dah vremena koje je prohujalo, odlična vijest je da je ponovno upotrijebljeno drvo (reclaimed wood) i dalje krajnje poželjno. Podovi napravljeni od demontiranih ambara, buradi, pružnih pragova ili rastavljenog namještaja su jedinstveni i neponovljivi, a istodobno trajni i više nego ekološki.

Bambus koji tehnički i nije drvo, nego trava, ali jedan od najtvrđih građevinskih materijala u prirodi, u svijetu je i dalje vrlo popularan, premda mu je kod nas popularnost malo izgubila na snazi, prevashodno zahvaljujući uvozu proizvoda sa završnom obradom lošije kvalitete. To je živa šteta jer je bambus kao materijal izuzetan i dugotrajan, a uz kvalitetnu obradu može postati dragocjen dio svakog interijera.

Kada je riječ o podovima napravljenim od drveta, u 2016. god. u igri su sve nijanse sive, od sasvim svijetlih tonova do grafitne. Enterijer se ovisno o primjesa drugih boja može učiniti vrlo visokim ili sasvim ohladiti. Izvjesno je da sa sivom nema greške.

Isto tako, hrabar iskorak u dizajnu su ekstremno svijetli interijeri, baš kao i ekstremno tamni. I u jednima i u drugima velike podne površine će dominirati. Iako se na tamnima vidi svaka flekica i trunčica prašine, pogotovo ako su visoko sjajni, bez dileme daju prostoru notu uglađenosti, elegancije i luksuza. S druge strane, sasvim svijetli su jednostavniji za održavanje, a prostor čine prostranijim, većim i otvorenijim.

HIDRO-PARKET

Jedna od najvećih novina ovogodišnjeg Domotex su hidro-parketi ili parketi otporni na vodu. Izrađuju se od hrastovine, a od vode ga štiti specijalno patentirani “snap” sustav vertikalnog “zaključavanja” dviju dasaka napravljen od vodonepropusne čvrste gume koja sprječava prodor vode na spojevima, dok površinu drveta od vode štiti također patentirani “vrući” hidrofobni završni premaz.

Trenutno se hidro-parket može dobiti u prirodnoj boji hrasta, kao izbijeljen ili u nešto tamnijoj, “barikiranoj” varijanti. Površina može biti mat ili sjajna, glatka ili četkana. Četkanjem se dodatno potcrtava prirodna tekstura drveta. Boja brtve koja oivičuje svaku lamelu i brtvi “snap” spoj se pojavljuje u nekoliko varijanti: crna, bijela, bež, svjetlo plava, svjetlo zelena, svjetlo žuta, roza i crvena, a dizajner interijera bira onu koja se najviše uklapa u njegovu viziju prostora. Dizajnerski tim koji je kreirao hidro-parket radi na novim mogućnostima.

PLUTO

Pluta je najekološkiji od svih ekoloških podova izuzetnih osobina, besprijekorna po zdravlje, i definitivno je podna obloga čija će popularnost sve više i više rasti. Sad se najčešće kupuje u obliku ploča na osnovi od HDF-a za suhomontažni ( “plivajuće”) polaganje ili u obliku ploča koje se lijepe cijelom površinom na podlogu. Završno je lakirana ili voskirana, a dominante boje su kao i kod drvenih podova ili jako svijetle, ili jako tamne, uz sve nijanse sive.

Pluta može izblijedjeti pri prevelikom izlaganju suncu, i osjetljiva je na toplinu i vlagu

PODNE OBLOGE OD KOŽE

Koža je vjerojatno najstariji materijal koji je čovjek počeo uzimati iz prirode i stavlja kao prostirku na svoj pod. Podne obloge od reciklirane i mljevene kože kojoj su dodani kaučuk i prirodna ulja, na osnovi od HDF-a lagano pronalaze svoj put do šire publike. Njihov blago ekstravagantan izgled traži hrabrog dizajnera koji će znati da ih znalački uklopi u prostor.

LUKSUZNE PLOČE OD vinila (LVT)

Kad su se tek pojavile, vinil ploče su bile tek skuplja i nelojalna konkurencija laminatima. Pojavom luksuznih ploča od vinila, one su postale podne obloge za klasu i više bolje od laminata. Danas se mogu dobiti u najrazličitijim pojavnim oblicima: s teksturom drveta, kamena, mramora, keramike, tekstila, cementa, pa čak i kože. Tehnologija izrade luksuznih ploča od vinila je toliko uznapredovala da se isporučuju u sasvim vodootpornim varijantama, au takvoj izvedbi da većina promatrača ne može ni pronikne o kojem je materijalu riječ. Luksuzne ploče od vinila su apsolutno u trendu ove godine.

KERAMIČKE PLOČICE

Kao i kod drvenih podova, trend u carstvu keramičkih pločica su veliki formati i geometrija. Pored toga, keramičke pločice se već neko vrijeme uspješno “prerušavaju” u drvo, granit, mramor, prirodni kamen, beton, metalne površine, cigle ….

Praktično, nema podne obloge u kojoj je u dizajnu napravljeno toliko mnogo kao što je to slučaj s keramičkim pločicama. Prošle godine je bio aktualan pačvork od keramičkih pločica (uporaba manjih pločica različitih šara koje se međusobno kombiniraju i daju zanimljive i jedinstvene strukture), dok je ove godine prednost data velikim formatima koji prostoru daju pročišćen i moderan izgled, ujedno ga čineći većim i prostranijim.

TEPISONI

Za one koji preferiraju mekane podne obloge od zida do zida za poslovne i stambene objekte i dalje su najbolji izbor tepisoni. Tijekom ove godine gledat ćemo ih u pastelnim tonovima i ukrašene s manje geometrijskih obrazaca od uobičajenih. Inspiracija dolazi iz prirodnih oblika i krajolika koji se apstrahujemo. I proizvođači tepisona postaju ekološki svjesniji, pa se sve više okreću recikliranom poliesteru i polipropilenu.

TEPISI

Tepisi predstavljaju završni potez u uređenju interijera i krunu na podu. Dobar ili loš odabir daje konačnu atmosferu prostoru. Ove godine, u sferi tepiha potpuno je u trendu reinterpretiranje i novo tumačenje tradicije s novim kombinacijama boja i tradicionalnim motivima za sve one koji vole klasičan izraz. Kontrasti crne i bijele daju posebnu draž interijeru, a kao i kod tepisona biće tu i obilje pastelnih tonova i negeometrijskih oblika inspiriranih prirodom i apstraktnih krajolika i portreta. Neće biti rijetki ni topli, metalni tonovi bakra.

Od materijala u luksuznijim varijantama u igri je čista vuna ili u kombinaciji sa svilom, s visokim florom (dugačkim vlaknima). Pored toga, tu je i pamučno vlakno. Broj čvorova je veliki, a tepsi djeluju bogato i raskošno, zbog gustoće i visine flora u koji noga uranja.

Moglo bi se reći da je upravo u dizajnu tepiha i napravljen najveći iskorak kad je riječ o podnim oblogama u 2016. godini. Kao iu svemu drugom postoje oni koji kreiraju trendove i oni koji ih prate. Izvjesno je da će uređenje interijera biti uzbudljiva avantura i ove godine.

NO COMMENTS