Već je skoro pola 2018. godine iza nas i pravo je vrijeme da se prisjetimo trendova za uređenje koji su najavljeni na početku godine i još uvijek bilježe veliki rast.

Pinterest je čitav svemir inspiracije za ljubitelje dizajna interijera! Hiljade slika na jednom mjestu, beskrajan izvor inspiracije i ideja za sve ukuse i stilove. Na temu dizajna enterijera bilježi povećanje oznaka  za 75% u odnosu na 2016. godinu. Ovo nam zasigurno govori da smo na pravom mjestu u potrazi za trendovima koji su na vrhu i koji će tu ostati još neko vrijeme.

Nesto staro, nesto novo, nesto pozajmljeno i, ove godine, nesto LJUBICASTO. Ovogodišnji izvještaj o uređenju enterijera nam govori upravo to – kombinacija tradicionalnih materijala i savremene izvedbe uz naglasak teksture i boje, trend koji uz malo mašte i ne toliko mnogo ulaganja može da potpuno osvježi bilo koji prostor.

 

1.   Mješavina metala

Stan u Kijevu, Ukrajina. Vizualizacija Alesya Kasianenko.

Jonathan Adler

Metalni detalji su funkcionalni i dekorativni, mogu biti egzotična i orijentalna kućna dekoracija, koja se lijepo uklapa u moderni dizajn i donosi harmoniju u enterijer doma. Dijelimo ih na grupu hladnih i grupu toplih tonova.

Hladni metalik tonovi poput srebra, nikla i čelika nose sa sobom uglađenu i modernu estetiku, dok oni topli kao što su žuto i roze zlato, bronza i mesing suptilno odišu tradicionalnim kraljevskim glamurom. Kombinacija ova dva tona nudi jedinstven moderan i šik izgled sa dodirom vanvremenskog kraljevskog luksuza.

Vješta kombinacija metalnih elemenata i dekoracija privlačna je samom ljepotom materijala ali i odražava odvažan stav vlasnika prostora. Takođe, prema Feng Shuiju, primjena i prava mješavina metala i metalik tonova generira negativni ritam prostorije, pokreće stagnaciju energije u njoj i dovodi ravnotežu u prostor.

Međutim, metalik efekat ne moraju stvarati samo isključivo predmeti od metala. Metalni tonovi mogu se naći u gotovo svim stvarima – umjetnička djela, pozlaćeno staklo, vezene zavjese, dekorativni jastuci, zidne obloge i presvlake za namještaj – stoga imajte to na umu kada budete planirali aplikaciju ovog izgleda.

 

2.   Kupatila koja izgledaju kao spa

cgapartners.net

Stan u Kijevu, Ukrajina. Vizualizacija Alesya Kasianenko

Kupatila inspirisana spa centrima i namještaj od ratana sve su popularniji na Pinterest-u. Kupatilo koje izgleda kao spa treba da naglašava mir i spokoj kroz elemente dizajna kao što su čiste, diskretne linije, prirodni elementi i umirujuće, neutralne boje. Ponekad je dovoljno samo uvrstiti dio sadržaja koji će ostaviti dojam luksuza.

 

3.   Teraco

Eve Morgan Interiors

Alberto Bellamoli

Alberto Bellamoli

Teraco trend počeo se javljati prošle godine, da bi vec 2018. doslovno ekspolodirao, kako u dizajnu enterijera, tako i u grafici i arhitekturi.

Zahvaljujući svojoj ekstremnoj trajnosti i nosivosti, kao i izvanrednoj izdržljivosti, Terrazzo se široko koristi i uživa sve veću popularnost.Teraco izgled se danas pojavljuje u različitim varijacijama izvedbe i primjene u svijetu dizajna. Ne samo kao terraco pločice i zidne obloge, već i kao trend u kućnim dekoracijama i namještaju. Dizajnerski studiji i butici kao što je Maison Kitsuné u Parizu nude i širok raspon odjevnih predmeta i modnih dodatakacsa izledom teraca.

Mladi dizajneri poput Alberta Bellamolija, koji su također predstavili svoje najnovije kreacije u Terrazzou IMM Cologne 2017., nastavljaju se igrati sa materijaloma i uzorcima i žele da se taj trend prenese na novu razinu. Danas se sa podova penje na zidove, zavjese, lampe, jastuke, šalice, odjevne predmete i asesoare.

Jednostavno se održava neutralnim sredstvima za čišćenje, a zbog svoje dugovječnosti finansijski je isplativ.

 

4.   Zidna umjetnost

theart123.com

Anna Lenskog Belfrage: Nattglim fabric by Ikea

Zidovi galerije bili su ključni element u dekorisanju u 2017. godini (i malo prije toga), ali zaljubljenici u entrijere na Pinterestu su spremni za nešto malo drugačije. Prema izvještaju Pinterest 100, “zidna umjetnost” bila je jedna od najatraktivnijih traženih pojmova prošle godine.

Nije da imamo nešto protiv zidova galerija – jer nemamo, međutim, mogu biti zaista teški i komplikovani za napraviti a takođe i zahtjevati veći napor za dizajn ostatka prostora. Zato se vraćamo na pravilo – jedno i gotovo, koristeći samo jedan veliki komad zidne dekoracije.

Važno je napomenuti da se ovo ne odnosi samo na umjetničke slike. Na isti način možemo koristiti i fotografije ili printanu grafiku, svakako uz odgovarajući okvir.

 

5.   Sobne biljke

Stan u Kijevu, Ukrajina. Vizualizacija Alesya Kasianenko.

Iako je boja godine sa zelene u 2017.  prešla u ljubičastu u 2018., sama zelena boja živih biljaka ove godine zauzima prva mjesta među trendovima. Ovu pojavu dizajneri  vide kao jednu od najvećih priča u dizajnu enterijera 2018. godine. Ovaj trend donosi mnogo više koristi od same estetike: biljke nose i niz pozitivnih zdravstvenih uticaja te  pomažu pročišćavanju zraka u prostorijama. Svojim koloritom stvaraju zdravo okruženje i utiču na smanjenje stresa, a naučno je dokazano da zelenilo u enterijeru pomaže smirivanju uma. Biljke su te koje prostor mogu naglasiti, oplemeniti, učiniti da prodiše i da mu unesu prijeko potrebnu i poželjnu dozu humanog.

Važno je napomenuti da Pinterest bilježi posebno velik porast pretraga na temu biljaka sa velikim listovima, koje će zasigurno uveliko potisnuti klasične sobne biljke iz enterijera.

 

Više o akturelnim trendovima te o načinu kako ih primjeniti, gdje naći određene elemente za dekoraciju ili upotrebu, čitajte uskoro na našem portalu.

 

About The Author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PRIKAŽI
SAKRIJ