TVORNICA MADRACA NOBIL U 2014. PROIZVELA 25.000 MADRACA

0
928

Rijetko ko u Bosni i Hercegovini, ali i šire nije čuo za kompaniju Nobil- prvog i najvećeg proizvođača madraca u BiH. Osnovani su još davne 1989. godine kao obiteljska firma, kada su se bavili prodajom auto dijelova, tiskom i potom proizvodnjom madraca što vrlo brzo postaje i njihova osnovna djelatnost. Nakon rata, budući da je postojala velika potražnja za madracima koji se tada nisu proizvodili u BiH, kupuju tvornicu iz Italije i kreću sa proizvodnjom, praveći jedan po jedan madrac.

Danas, ova tvornica ima preko 70 radnika, devet vlastitih specijaliziranih salona spavanja i brojku od 25.000 madraca proizvedenih prošle godine. Osim madraca proizvode i jastuke, posteljinu i krevete.

Njihovi visokokvalitetni proizvodi sa etiketom Made in BiH ponosno nas predstavljaju u svijetu, a samo za Decor In portal, Sandra Vukadin, izvršni direktor kompanije Nobil priča nam o poslovanju u protekloj godini, postignutim uspjesima, ali i planovima za naredni period.

– Kako je za Nobil protekla 2014. godine?

    Procjenom poslovanja za 2014. godinu zaključili smo da je protekla vrlo uspješno. Pored velikih investicija i pojačanog izvoza, ostvarili smo povečanje prodaje na domaćem tržištu.

– Koji je najveći uspjeh koji ste postigli?

 Prvenstveno uspješno investiranje i pokretanje dvije nove proizvodne linije – poizvodnje džepičastih opruga i reznog centra za poliuretane. Naime, dosadašnje sirovine koje smo uvozili sada sami proizvodimo. Sa tim novitetima osigurali smo da u svakom momentu možemo praviti bilo koju dimenziju ili kvalietetu madraca ili kreveta. Također, iste proizvode prodajemo domaćim proizvođaćima koji su do sada morali uvoziti velike količine, čekati prijevoze, carine i sl. da bi dobili pjenu ili oprugu, dok je sada mogu vrlo brzo dobiti u svojoj zemlji. Također smo ponosni na sve veći izvoz tapaciranih kreveta plasiranih u EU.

– Da li je bilo nekih problema i koji su najveći problemi sa kojima se susrećete?

  Pored standardnih birokratskih problema, visokih nameta i velikih troškova sa kojima se bori svaka proizvodnja u našoj zemlji, većih problema nismo imali. Najveću opasnost koja nam je prijetila bile su majske poplave kada smo vlastitim snagama uz nadljudski napor uspjeli odbiti vodu i spasiti proizvodnju. Na žalost, mnogi nisu bili te sreće iako je i nama u jednom momentu izgledalo da nećemo uspjeti. Zahvaljujući iskustvu od ranijih odbrana, požrtvovanosti radnika i prijatelja te pukoj sreći, izbjegnuta je velika tragedija.

– Koji su vam planovi za ovu godinu, ali i za dalje?

 U ovoj godini se nastavlja punom parom. Slijedeće investicije su u renoviranju i gradnji poslovnih prostora (Sarajevo, Bihać i Nova Bila) te daljnjem proširivanju proizvodnje kreveta. Velika potražnja za ovaj proizvod u zemljama zapadne Europe diktira naš rast i usavršavanje u ovom segmentu poslovanja.

– Šta se sve trenutno može naći u vašem asortimanu?

 Pored 13 vrsta madraca koje predstavljamo na našem tržištu i preko 30 tipova koji idu na strana tržišta, nudimo i tapacirane i masivne krevete, posteljinu, lato ležajeve…

– Gdje se sve mogu kupiti vaši proizvodi u BiH?

Prvenstveno u našim salonima spavanja u: Novoj Biloj, Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banja Luci, Mostaru, Trebinju, Prijedoru i Bihaću. Potom u svim većim trgovačkim centrima namještaja. Uskoro planiramo nuditi svoje proizvode i online kako bi olakšali krajnjim kupcima kupovinu i dostavu.

– Da li izvozite i u koje zemlje?

 Pored zemalja u okruženju, izvozimo i u: Sloveniju, Austriju, Italiju, Njemačku i Albaniju.

– Da li planirate proširenje kapaciteta i uvođenje novina u proizvodnju?

Kao što smo spomenuli, radi se na proširenju proizvodnje kreveta gdje su mogućnosti velike. Samim time, zasigurno je da će biti i novih proizvoda u ponudi.

– Planirate li zapošljavanje novih radnika?

 Sa širenjem proizvodnog asortimana i povećanom potražnjom, sigurni smo da će nam trebati i još radne snage.

Razgovarala: Aida Šulović

Komentari

comments