Ispod mnogih tepiha nalazi se neotkriveno «blago»: stari drveni podovi odnosno parket. Očuvan, ali lošeg izgleda. Dajte mu novi sjaj!

S odgovarajućim alatom to ne predstavlja nikakav problem. Uljepšavanje starog parketa svakako se isplati. Sve što Vam je za to potrebno možete ili posuditi ili kupiti. Oni koji to žele uraditi sami mogu za obnovu parketa posuditi uređaj «woodyboy». Velikim ćete brusilicama za površinu i malima, za kutove, (ovdje možete upotrijebiti svoju tračnu ili ekscentričnu brusilicu) otkloniti tragove desetljeća sa svog parketa i drvenih podova.

Korak po korak u tijeku rada vidjet ćete kako stari, prljavi, tamni i izlizani parket postaje opet blistavo lijep. Pravo vrijeme za renoviranje parketa ili ostalih drvenih površina jest nakon što ste renovirali svoje stropove i zidove. Na taj ćete način spriječiti kapanje boje, laka ili ljepila za tapete po novim drvenim površinama.

Pripreme za brušenje su jednostavne: Iz prostorije koju želite sanirati morate ukloniti sav namještaj, tepihe i zavjese. Drugi je korak odstranjivanje svih podnih letvica. To možete učiniti pomoću širokog dlijeta koje će Vam poslužiti kao poluga. Čavle koji vire morate zabiti opreznim udarcima čekića. Letvice parketa koje su ispale potrebno je ponovo zalijepiti. Potom prostoriju očistite usisavačem. Samo brušenjem možete ponovo dobiti glatku i atraktivnu površinu. Za vrlo trošan i prljav parket brušenje će trebati nekoliko puta ponoviti kako bi postao opet čist. Prvo brušenje grubom granulacijom (40 ili 24) ukloniti će prljavštinu, dublje brazde i pukotine. Nakon toga se površina obrađuje granulacijom 80. Kutne letvice parketa moraju također dodatno biti izbrušene pomoću specijalnog ručnog uređaja.

Prije posljednjeg brušenja pregledajte jesu li uklonjene sve brazgotine i pukotine. Ukoliko još postoje moraju se zatvoriti kitom za drvo koji ćete napraviti sami. Tu ćete masu dobiti tako da pomiješate otopinu za fugiranje kitom s brusnom prašinom iz filtar vrećice brusilice. Tako ćete dobiti točno određenu boju tj. nijansu parketa koja Vam je potrebna. Na kraju slijedi završno fino brušenje granulacijom 100 te zatim temeljito čišćenje. U tekstu pored slika navedeno je na što sve točno u kojem dijelu posla morate obratiti pažnju!

Kako bi Vaš novi stari parket zadržao sjaj potrebna mu je primjerena i redovita njega. U stambenim bi se prostorima drvene površine trebale polirati najmanje svaka tri mjeseca. Ta će politura održati sjaj i dati parketu poseban zaštitni sloj.

Izlizane drvene površine primjerice u hodnicima takvu njegu trebaju svaka 4 tjedna. Politura za parket može se dodati i u vodu kojom se redovito čisti parket, ali tako da parket bude vlažan, a nipošto sasvim mokar.

 Savjet: Nakon prvog brušenja odstranite brusnu prašinu iz vrećice jer je ona većinom prljava, tamna i puna bakterija. Za masu za fugiranje koristite prašinu tek od idućeg brušenja.

 

 1 Odstranite podne letvice i nekako ih označite ili numerirajte kako biste ih kasnije mogli montirati točno svaku na svoje mjesto.

 

 2 Pričvrstite i napnite odgovarajući brusni papir na valjak brusilice. Za grubo brušenje prikladna je granulacija 40 ili čak 24.

 

 3 Brusilicu s uključenim valjkom postavite na parket i prelazite cijelu površinu u stazama. Nikada ne ostavljajte uređaj uključen na jednome mjestu.

 

 4 Nakon ovog brušenja uklonjena je većina prljavštine i oštećenih dijelova. Površina je ujednačeno ravna, a vidljivi su tragovi grubog brušenja.

 

 5 Tamo gdje brusilica ne dopire primijenite plosnati nastavak za brusilicu kako biste mogli brusiti primjerice ispod radijatora.

 

 6 Još jedan specijalist za problematične dijelove je brusilica za rubove. Pomoću nje se obrađuju rubovi. Ponajprije morate odvinuti brusnu ploču.

 

 7 Brusilicom treba proći preko vanjskih rubova. Nakon što brusna ploča sada strši van njome možete brusiti skroz do zida. Uređajem se lako upravlja.

 

 8 Ručno brušenje potrebno je samo u krajnjim kutovima. No, grubi brusni papir maksimalno će skratiti vrijeme brušenja. Tko ima trokutastu brusilicu problem će riješiti u tren oka.

 

 9 Pod je sada ravan i sirov. Ukoliko Vaš parket izgleda poput ovog našeg, morat ćete «fugirati» šupljine. Iz dobivene brusne prašine.

 

 10 Pomoću otopine za fugiranje kitom dobit ćete smjesu koja odgovara originalnom tonu Vašeg parketa.

 

 11 Zaboravite na kućne lavore i posude! S iznajmljenom posudom biti će Vam puno lakše. Smjesu izvlačite lopaticom preko ruba posude.

 

 12 Nanosite je okomito na veće pukotine i brazde. Pritom lopaticu čvrsto objema rukama povlačite preko tog dijela i na kraju odstranite višak smjese.

 

 13 Nakon što ste sanirali oštećene dijelove slijedi obrada cijele površine sirovog parketa. Ostatak mase za fugiranje nanosite zavojito preko cijele površine.

 

 14 Već nakon 20 minuta možete nastaviti s poslom. Brusnom pločom na fino izbrusite površinu i stvrdnutu smjesu. Čvrsto držite brusilicu!

 

 15 Sada je potrebno temeljito odstraniti prašinu. Za optimalnu čistoću upotrijebite specijalnu krpu za čišćenje koja je lagano nauljena kako bi odstranila i najsitniju prašinu.

 

 16 Temeljni premaz se nanosi ovako: ponajprije nanesite premaz okomito, a zatim jošjednom vodoravno. Obratite posebnu pažnju na to da sloj premaza ne bude predebel te da ste ga ravnomjerno nanijeli preko cijele površine.

 

 17 Nakon što se premaz osušio slijedi još jedno brušenje iznimno finim brusnim papirom. Održavajte ravnotežu brusilice i pređite ravnomjerno preko cijele površine.

 

 18 Na kraju cijelu površinu temeljito dva do tri puta premažite lakom. Mi smo koristili lak na bazi vode. Za daljnju njegu preporučuje se politura za parket.

Komentari

comments

Ambyenta namještaj