UPOZNAJTE MLADI BH. BREND ON.DESIGN I NJIHOVE PREDIVNE BETONSKE SAKSIJE ZA BILJKE

0
664

Piše: Aida Šulović

U bespućima interneta možete pronaći sjajne ideje i odlične proizvode za uređenje doma, ali vječiti problem je gdje nabaviti te iste, jer su im uglavnom lokacije, inostrane adrese. No, kada na jednoj Fb stranici pronađete odličnu stvar za dom, kakvu već dugo tražite, a vidite da se proizvodi u BiH, onda sreći nema kraja.

Takva situacija je bila kada smo naišli na stranicu jednog mladog bh. brenda ON.design, iza kojeg stoji mlada arhitektica Emina Arapčić, koja je trenutno na master studiju na Akademiji likovnih umjetnosti/odsjek produkt dizajn. Betonske saksije za male sukulente su nas kupile na prvi pogled, pa smo poželjeli saznati sve o ovom maloj radionici.

“ON.design je nastao ovog ljeta – ali je ideja za istim postojala mnogo duže. Sve je krenulo sa idejom izrade lampi od betona za svoju sobu. Beton je trenutno aktuelan materijal i u enterijerima, te se rado koristi i kombinuje sa drugim materijalima. Karakteristika mu je njegova čvrstoća i „elegancija“ – svakom prostoru daje jednu notu posebnosti”, priča za Decor In Emina Arapčić.

Trenutno izrađuju male dekorativne predmete za stan – saksije, podmetače, lampe. U planu im je prošire svoj asortiman ponude i na namještaj. Pored dizajna namještaja i predmeta za stan, ON.design nudi i usluge enterijerskog uređenja.

No, kao što smo naveli na početku, nas su najviše privukle betonske saksije, koje smo nekad viđali jedino na stranim blogovima i mogli samo da ih čežnjivo gledamo.

“Ideju za izradu saksijica sam dobila jer sam htjela napraviti  „dom“ za svoje kaktusice.  Nisam mogla naći saksije kakve sam zamislila, tako da sam ih odlučila napraviti. Pošto sam i prije eksperimentisala i radila sa betonom nije bilo upitno koji ću materijal koristit.  Prvu saksiju nije bilo problem napraviti  – rađena je pomoću jednokratnog kalupa i ista je bila DIY projekat (manje-više uspješan 🙂). Nakon toga uslijedio je niz pokušaja i maketa – dok konačno nije napravljen prvi trajni kalup.  Proces izrade saksija je zahtjevan – isti podrazumijeva pravu smjesu betona, izljevanje u kalupe, sušenje, nakon čega slijedi niz faza šmirglanja i poliranja. Za izlomljeni / „dijamantni“ oblik saksija sam se odlučila jer je jednostavan, a da pri tome nije dosadan. Izabrani oblik naravno ima i svoje prednosti – omogućava tri različita položaja. Saksija je dobila naziv Apollo (prema svemirskoj misiji 🙂)“, kaže nam Emina, te dodaje da je funkcija saksija dekorativna – sigurna smo da će zajedno sa kaktusićem uljepšati svaku policu ili komodu. U saksije se može zasaditi i začinsko ili neko drugo dekorativno bilje.

Pored saksija, tu su i lampe od istih materijala, a od kojih je i cijela priča krenula.

“Interesantno je to, što je sve krenulo od želje za lampom od betona. Prve lampe koje su rađene bile su kupastog oblika. Moj omiljeni oblik je trenutno izlomljeni – a inspiracija su svakako bile saksije. Ove lampe se prave neovisno od saksiija. Proporcijom i veličinom su nešto drugačije, ali prije svega unutrašnjom konstrukcijom. Izlomljeni oblik i lampama daje prednost mogućnosti varijacije položaja. Ove lampe mogu biti stolne, a mogu se naručiti i kao viseće  lampe (npr. „šank“ lampe)”, ističe naša sagovornica.

ON.design je nastao iz ljubavi prema ručnoj izradi, detaljima, različitim materijalima i njihovoj kombinaciji. Planovi su im da „rastu“,  da nastave biti kreativni i vrijedno raditi u njihovoj maloj radionici.

ON.design proizvode možete naručiti preko fb stranice ON.design ili putem maila on.design02@gmail.com. Možete ih pratiti i na instagram stranici on.design01.  Apollo saksije možete pogledati i naći u radnji Bazerdžan (Veliki ćurčiluk 12).
apolo

apolo2

NO COMMENTS