UREĐENJE DOMA NA DANSKI NAČIN

0
863

Skandinavski dizajn jedan je od omiljenijih u svijetu interijera. Prostorije koje odišu svježinom, lišene nepotrebnih stvari, ispunjene jednostavnim drvenim namještajem, monokromatskim akcentima i detaljima u neobičnim, prigušenim bojama ono je što bi mnogi poistovijetili sa skandinavskim dizajnom. Ipak, ono što većina smatra klasičnim skandinavskim zapravo je danski dizajn. Prošli tjedan pisali smo o danskoj kulturi življenja, a danas vam donosimo bolji pogled na danski dizajn interijera i nekoliko savjeta kako prostor pretvoriti u ugodan dom po uzoru na Dance.

Danski dizajn interijera

@han_house

Danski dizajn interijera najviše definira danski moderni stil koji datira iz 1920-ih kada je prigrlio principe Bauhaus dizajna i u središte stavio namještaj čistih, strogih linija oblikovan oko ljudskog tijela. Upravo je takav pristup danskom dizajnu namještaja i interijera općenito pridobio mnoge obožavatelje. Spoj funkcionalnosti i jednostavne, ali oku ugodne estitke razlog je zbog kojeg se mnogi klasični modeli stvoreni 40-ih i 50-ih godina proizvode još i danas.

Danski dizajn interijera

@brokrfastighetsmaklare

Danski stil je vrlo strukturiran i gotov arhitektonski čist. Zidovi su bijeli, a namještaj krasi minimalistička estetika čistih linija, bez nepotrebnih detalja. Danski dizajneri uvijek su bili strastveni kad je dobar dizajn u pitanju. Svoju je važnost dizajn predmeta unutar dizajna interijera zadržao sve do danas jer, prema mišljenju danskih dizajnera, upravo je dobar dizajn ono što donosi određenu kvalitetu življenja, koju zaslužuju svi i koja bi svima cjenovno trebala biti dostupna.

Danski dizajn interijera

@patriam.se

Visoki stropovi i odsutnost nereda ono je što nam u prostorima inspiriranima principima danskog dizajna daje dojam prozračnosti. Na prozorima se rijetko nalaze zavjese ili rolete, a ako ih i ima, nerijetko su bijele boje.

@brokrfastighetsmaklare

@brokrfastighetsmaklare

Iako se većinom zadržava unutar monokromatske palete boja, boja unutar danskog dizajna interijera igra veliku ulogu jer upravo su akcenti u prigušenim bojama ono što unosi potrebnu dozu toplinu u prostor kreiran prema pravilima danskog dizajna. Najčešće su to prigušeni tonovi žute, crvene, zelene i plave boje koji mogu obojati najmanje detalje ili krasiti veće stvari poput fotelje, kauča ili lampe koje tada postaju statment komad, fokalna točka u prostoriji.

Danski dizajn interijera

@brokrfastighetsmaklare

Osim detalja i namještaja u bojama, toplinu u  prostor unose i peći na drva ili kamin koji su sastavni dio gotovo svakog danskoga doma. Iako ih nema puno, upečatljivi detalji i ukrasi u prostor unose prepoznatljivi i cijenjeni danski stil. Jastuci i tepisi, koji se mijenjanju sezonski, također su pomno odabrani, uvijek s težnjom prema odabiru onih od prirodnih materijala. Zimi tako kauč i fotelje krase jastuci s navlakama od baršuna i kašmira, dok su ljeti pamuk i lanena tkanina logičan odabir.

Danski dizajn interijera

@han_house

Ako u svoj dom želite unijeti jednostavnost, funkcionalnost i estetetiku danskog dizajna interijera odaberite bijele zidove, monokromatsku paletu boja i jednostavan drveni namještaj. Uklonite sve nepotrebne figurice i ukrase i zadržite tek nekoliko detalja koji će zaokupiti pažnju svakog prolaznika. Nemojte zaboraviti prostor oplemeniti predmetima zagasitih boja i sezonski primjerenim jastucima, dekama i tepisima od prirodnih materijala. Kada uredite prostor, sve što ćete trebati da bi postigli savršenu atmosferu danskog doma je upaliti nekoliko svijeća i podijeliti svoj topli dom s prijateljima.

Muuto

NO COMMENTS