Osmišljavanje i dizajniranje inovativnih projekata je pravo umijeće koje zahtijeva i postizanje sklada u raznolikosti. Postići uspjeh u ovom poslu nije nemoguće, samo je potrebno ponuditi kreativnost i kvalitet, a kupci će to sigurno prepoznati. Sarajevska firma Lativa d.o.o. je primjer kako uspješno ujediniti kreativnost, marketinške, finansijske i proizvodne sposobnosti.

Za Poslovni svijet Dina Mesihović, generalni direktor firme Lativa d.o.o, ispričala je kako je došlo do osnivanja ove firme:

„Firma Lativa je prvobitno osnovana kao firma koja će se baviti investicijama u području nekretnina i različitih vrsta domaće proizvodnje, dok se arhitektonski odjel u okviru firme formirao 2011. godine pod nazivom Grup.a, kao logičan rezultat poznanstva sa nekoliko investicijskih firmi iz područja Zaljevskih zemalja kojima je u tom momentu bila potrebna podrška u izdradi arhitektonskih projekata i enterijera. Naš arhitektonski tim trenutno broji 4 člana, od kojih svaki na svoj način doprinosi konačnom rezultatu svakog našeg projekta, te u ovom trenutku možemo reći da smo zadovoljni načinom na koji se firma do sada razvila i još uvijek napreduje.“

Lativin rad uključuje kompletnu uslugu: idejna rješenja, konsultantske usluge prilikom pribavljanja potrebnih dozvola kod nadležnih organa, glavne projekte, projekt menadžment prilikom izvođenja projekata, nadzor i dizajn enterijera, zajedno sa proizvodnjom namještaja uz pomoć kooperanata kao i savjetovanje prilikom odabira materijala i pojedinačnih pozicija namještaja.

Projektovanje od Sarajeva do Kuvajta!?

„Zaista ne znamo tačan broj projekata koje smo do sada realizovali, ali ih ima dosta. Neki od njih su: uređenje enterijera za stanove koji se koriste za kratkoročni najam na Ilidži, izrada enterijera za nekoliko porodičnih objekata, izrada enterijera radnje u Kuvajtu, projektovanje nekoliko stambenih objekata, rezidencijalnih objekata, itd. Trenutno radimo realizaciju enterijera stana u Sarajevu, te izradu projekta za nova tri. Uz to, angažovani smo kao projekt menadžeri na izgradnji 4 stambena objekta u blizini Sarajeva, u procesu smo izrade projektne dokumentacije za 3 nova stambena objekta, i imamo još nekoliko projekata u planu“, tvrdi Mesihović.

Kada posjetite stranicu  www.lativa.ba uvidjet ćete djelić kreativnosti ove firme. Ono što smo mi primijetili „na prvu“ jeste da je stranica na engleskom jeziku, Dina Mesihović pojašnjava: „Obzirom da je Lativa svoje poslovanje počela sa licima koji nisu sa našeg govornog područja, stranica na engleskom jeziku je bila logičan potez, time više što smatramo da veliki broj naših potencijalnih klijenata sa domaćeg tržišta, također, govori engleski.  Radimo jako puno projekata na području BiH, ali smo, također, imali priliku i raditi na području nekih drugih država.“

Osim dizajna enterijera i arhitektonskih projekata firma Lativa često dizajnira i namještaj, tako da neke materijale nabavljaju iz drugih država.

„Kada su u pitanju enterijeri, materijal svakako nabavljamo od domaćih kompanija, ali oni nisu uvijek i domaće proizvodnje. Štofovi su, naprimjer, često iz Njemačke, Slovenije ili Turske, iverali iz Njemačke, masiv je domaći, tepiha ima jako kvalitetnih domaćeg porijekla, itd. Ukoliko ne radimo vlastiti namještaj od gore navedenih materijala u toku realizacije nekog enterijera, onda potenciramo kupovinu namještaja domaće proizvodnje, obzirom da ima jako kvalitetnih proizvođača kod nas. Kod izgradnje objekata odgovor je malo kompleksniji, jer najvećim dijelom zavisi od budžeta, željene kvalitete i cijene materijala, dostupnosti na tržištu i slično, ali se definitivno trudimo koristiti domaće proizvode ukoliko oni zadovoljavaju određeni kvalitet“, ističe Mesihović.

U budućnosti firma Lativa planira i dalje razvijati svoje djelovanje na svim područjima na kojima i trenutno radi, kao i proširiti listu klijenata i poznanstava. Također, za Poslovni svijet su istakli da je u toku brainstorming jedne nove ideje na kojoj predano počinju raditi i za koju se nadaju da će imati više riječi u skorijoj budućnosti, a o čemu ćemo mi svakako pisati.

Lativa d.o.o. je jedna od uspješnijih poslovnih priča iz Bosne i Hercegovine čiji tim (koji čine 4 sjajne žene) dokazuje da je snaga u idejema koje nas nadahnjuju i u ciljevima za koje se borimo.

Komentari

comments

Ambyenta namještaj