VI PITATE- MI ODGOVARAMO: POMOĆ OKO DETALJA KOJI ĆE UKRASITI DOM

0
1640

Poštovani,

Mjesecima istražujem po internetu  i salonima ali mi nikako ne uspjeva riješiti jedan problem, pa sam se morala obratiti vama za savjet.

Naime, kao što se na fotografijama vidi imam povezanu dnevnu sobu sa trpezarijom dok je kuhinja odvojena kliznim vratima. Ono što je meni neophodno su detalji kojim bih povezala te dvije prostorije, jer izgledaju nepovezano.

Dakle, imam namjeru promjeniti rasvjetna tijela i tepihe, a u dogledno vrijeme i  tv komodu, i još pokoji detalj.

Pitanje za vas, odnosno molba je da mi odgovorite/pomognete kakav bi mi tepih odgovarao u obje prostorije (moje skromno mišljenje je da bi trebali biti isti) i kakvi lusteri (želja mi je za trpezariju visilica sa tri sijalice) i gdje da to nađem. Tepih sam tražila u mnogim radnjama od Casa Bianca, Retrohome, Hereke, Ikea i još par manjih radnji i nikako da pronađem. Ono što je dobro za dnevnu nije za trpezariju jer su šarene stolice, ako uzmem jednobojni koji je dobar za trpezariju  izgleda monotono ispod staklenog stola u dnevnoj sobi.

I pitanje da li da skinem ovu prugastu tapetu i obojim zid u neku boju, pa istu boju unesem u trpezariju gdje se nalaze 4 manje slike ili da stavim tapetu u sličnom dezenu kao na stolicama. Imam brdo ideja ali mi već sutra dan izgledaju nezgrapno.

Eto nadam se da sam dala dovoljno detalja. I molim vas ako mi predložite neku boju tepiha molim vas da mi i kažete gdje da ga kupim ito vrijedi i za lustere i police i tapete i sve što budete predložili.

Hvala od srca, unaprijed!

ODGOVOR

Poštovana,

Imate dobar stan (sudeći po fotografijama) i funkcionalan raspored namještaja, što je najvažnije. Trpezarijski sto i stolice su fantastični, vjerujte, ovi modeli nikada neće izaći iz mode. Ugao je praktičan, veliki, pogodan za zgodne vizuelne transformacije (raznobojni i različitih veličina – jastučići, prekrivač i sl.), a tek za crnu boju (štofa, kože) se odlučuju najhrabriji. I boje fotelja su fantastične. Ono što je još potrebno za Vaš ugodan i savršen dnevni boravak, je upravo ono što ste Vi sami naveli i uočili. To su adekvatni ćilimi, rasvjeta, tapeta (problematična ili ne???), zavjese i tv komode.

Pokušaćemo naći dvije varijante, pa na Vama ostaje da izaberete sebi bolju i adekvatniju.

Prva. Možemo baš krenuti od tepiha, niste u pravu kad smatrate da trebaju biti isti. Bolja varijanta je da budu usklađeni na drugi način. Kako imate ove fantastične stolice sa divnim cvjetnim motivom, boljim i upečatljivijim od postojeće tapete, uzećemo njih u razmatranje. One već imaju svoju živost i potrebno je umiriti sa jednobojnim tepihom recimo u žutoj boji ili sa minimalnim printom, al da dominira žuta. Vi već imate sitne detalje u žutoj i ljubičastoj boji u dnevnoj i to treba da iskoristite da se nađe kao motiv na tepisima. U dnevnoj sobi bi svakako trebao jako živahan, raznobojan tepih koji će definitivno unjeti vedar ton prostoriji. Ako baš insistirate na sličnosti ova dva tepiha, onda neka u trpezariji preovladavaju žuti tonovi, a isti takav tepih (print, šare) u dnevnoj neka se nađe sa ljubičastim ili tirkizno plavim tonovima. Ove boje će fantastično da dopune Vaš enterijer. Za početak skinite ovu tapetu iza tv komoda, ona je super, ali se ne uklapa u trenutnu priču. I komode za tv mogu malo sačekati, nisu prioritet. Meni je mnogo interesantniji ovaj veliki zid iza ugla. On bi se fenomenalno mogao iskoristiti i uskladiti sa tepisima i trpezarijom. U primjerima koje ću navesti (fotografije) uzmite poentu.

 

Zid je jako veliki, na njemu je samo jedna slika, a ima  pri samom vrhu gredu. Možda sliku prebaciti na susjedni zid, a ovaj presvući sa decentnom tapetom, sa jednom upečatljivim prugom – tapetom sa detaljem, cvjetnim ili sl. printom. Isto tako, greda bi se mogla iskoristiti za dodatnu rasvjetu (ugradnu), a zid oplemeniti sa policama i ogledalom sa bogatim ramom. Rasvjetu birajte ovako, za trpezarijski sto bi bila idealna neka bogata visilica, okrugla, ovalna itd. Recimo ili par visećih kugli (centralno, ne linijski), da osvjetli i dodatno obogati ovaj divan Kutak. Isto tako, desni zid se može obojiti u neutralnu boju koju recimo uzmete sa tapete, a stavili bi je na veliki zid iza ugla. I ovaj zid se može onda dekorisati sa nekim detaljima, možete i na njega staviti ogledalo, a veću fotografiju uskladiti sa manjim na drugom zidu. Uz bogato rasvjetno tijelo, prostor će dobiti novu dimenziju.

Za dnevnu sobu birajte neki raskošniji luster, visilicu, visina i veličina prostorije to dozvoljava. Čak i bogata spot rasvjeta dolazi u obzir. Možda da postojeću podnu lampu premjestite u neku drugu sobu, a u ugao sobe postavite drugačiju, upečatljiviju. Osim glavnog izvora svjetlosti sa plafona, uvjek je poželjno imati dodatne izvore svjetlosti, za različite ambijente i ugođaje. Nemojte takođe bježati od zavjesa. U današnjoj ponudi raznih sistema, odaberite neki lagan i prozračan material. Ako se baš odlučite za raznobojan tepih u dnevnoj, što toplo preporučujem, uzmite bijelu zavjesu sa blagim printom, bilo klasičnu, rimsku, zebra ili sl. Uvidjećete razliku. Enterijer će biti skoro kompletan. Kad Vaše finansije to dozvole, uradite i tv komode, podignite tv na zid, a neka komode i police okolo budu upečatljive, ne treba Vam tapeta iza njih, biće dovoljna ova iza ugla. Tv sam po sebi će biti centralna tačka. Jedino boju i nijansu zida iza tv-a prilagodite tapeti iza ugla (možda čak kontrastno). Ostaje Vam onda da po želji, dodate ili oduzmete raznobojnih jastučića, kao i sa nekom manjom upečatljivom dekom, prekrivačem uskladite čitavu prostoriju.

Druga varijanta je da zadržite postojeću prugastu tapetu, te čitavom dnevnom boravku date neki minimalistički štih sa sitnim detaljima u upečatljivim bojama, jastučići, prekrivači, vazne, ramovi i sl. Ista priča važi za rasvjetu kao u prvoj varijanti. Za ovakve prostorije birajte bogate visilice. Tepih u dnevnoj bi odabrali u svijetlim tonovima sa decentnim printom. A zid iza ugla takođe prekriti sa crno-bijelim policama, slikama i sl.  Za trpezarijske stolice uvjek možete nabaviti i skrojiti navlake u nekom printu po želji, jednobojne ili recimo u ovom slučaju sa crno bijelim prugama. Tepih može i u trpezariji biti svjetlih tonova ili isti kao u dnevnoj, kao što bi ste vi željeli. Zavjese uskladite sa nekom od sporednih boja ili neka budu jednostavne bijele.

Gdje šta pronaći?

Tapete, tepihe i zavjese pronađite u LOFT HOME DESIGN (TAPETEA BAR, ALTA shoping centar, Sarajevo), tepihe i rasvjetu takođe potražite u Belloni, super izbor. Tepihe isto u Lamper centru, Hereke tepisi i itisoni i sl. Rasvjetu ILightening, Sarajevo, a možete i u FIS centrima, super austrijska rasvjeta Globo, ali tražite katolag ili posjetite veći tržni centar gdje imaju bolju ponudu. I u Ikei imate super rasvjetu i tepihe.

U nadi da sam Vam pomogla,

Srdačan pozdrav,

Bojana Bikić Vuleta, dia

NO COMMENTS