Piše: N. Lalić

Smještena u Aarhusu u Danskoj, Vila R se nalazi na rubu šume, te je približena drveću, najviše koliko se moglo.  CF Møller arhitekti su bili inspirirani drvoredom, te je to uticalo i na dizajn kuće, tako da imate osjećaj da drveće raste baš unutra.

Da bi se to postiglo, oni koriste velika stakla koja uokviruju krajolik, a sve promjene u prirodi možete posmatrati iz udobnosti doma.

Jedan dio kuće se nalazi skoro pod zemljom, što je rezultat lokalnih propisa o građevini.

Podzemna etaža kuće su dječje sobe i igraonice, a sve sa izlazom na vanjski vrt.

Gornji dio je odjeven u tamnu cink boju i čini se da lebdi iznad prizemlja i vrta.

U potkrovlju je dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja, a okružuju je stabla sa jedne strane i pregršt dnevnog svjetla sa druge.

 

Komentari

comments

Ambyenta namještaj