ZAVIRUJEMO U BALKONSKU OAZU PR MENADŽERICE ZVEZDANE STOJAKOVIĆ

0
1952

Piše: Aida Šulović

Decor In tim je u stalnoj potrazi za inspiracijom, koju onda prenosimo vama. Stoga su društvene mreže Instagram i Pinterest naša svakodnevna baza lijepih enterijera, ali i eksterijera, te divno dizajniranih skrivenih kutaka.

U pregrštu fotografija, pronašli smo jedan inspirativan kutak, u kojem bi rado ispijali prve jutarnje kafe, uživali u dobrom štivu ili u druženju sa prijateljima. Kutak je to Zvezdane Stojaković, PR menadžere Konzuma BiH, mlade mame i supruge.

Ona je za Decor In otvorila vrata svog balkona, kojeg kako kaže doživljavaju kao “ravnopravnog člana” stana.

“Kao što nam je važna kuhinja, tako nam je važan balkon. On se prostire na otprilike 6m2. Natkriven je, dovoljno uvučen i ima izlaz iz dnevne sobe i sobe našeg sina. Ograda je od betonskog i inox dijela, zidove i pod nismo mijenjali nego su onakvi kakvi su ih izvođači radova postavili. Mi smo posebno kreirali drvenu ogradicu na koju smo stavili cvijeće da bi imali intimu i naravno uživali u cvijeću”, priča nam Zvezdana.

zvezdana3

Ona dodaje da je za njenu porodicu, balkon kao druga dnevna soba, tu se najviše relaksiraju posle napornog dana i prije posla “pune baterije” za radne obaveze. Posebno su sretni jer ima dovoljno prostora i svako od ukućana ima svoj kutak, njen suprug čita, Zvezdana je  uvijek „online“ jer njen posao to zahtjeva, a njihov sinčić se igra sa zemljom u svom kutku.

Sam proces uređenja balkona uvijek traje, te im svaki dan nadođe neka nova ideja koju bi implementirali.

zvezdana

“Samo uređenje je trajalo nekih 7 dana. Prvo smo sve skicirali i izmjerili, postavili gabaritne predmete, namještaj, ogradicu-letvice, saksije pa smo kupili cvijeće i detalje. Imamo u planu još u jednom dijelu staviti sto i dvije stolice, metalne sklopive kako bi imali kutak za neku večeru ili ispijanje vina uz svijeću. Stavili bi još na pod letvice ili itison cijelom dužinom jer trenutno imamo samo u jednom dijelu. Trenutno smo nestrpljivi da nam se puzavice razviju i popune dio sa ogradom od letvica“, kaže naša sagovornica.

Pored dvije drvene ogradice koje su ispunjene saksijama cvijeća, na njihovoj terasi nalazi se i set za sjedenje od paleta i sto. Sve je dopunjeno detaljima, svijećama i svjetiljkama. Omiljeni Zvezdanin kutak je odmah ispred vrata od terase jer se pruža predivan pogled na prirodu i crkvu koja je u izgradnji. U daljinama se vidi Trebević i Jahorina. Tišina je nešto što upotpunjuje ugođaj, ističe ona.

zvezdana2

Zvezdana navodi da najviše voli proljeće na balkonu, te dodajte: “Jako sam romantična i volim izlazak i zalazak sunca, najviše vremena provodimo ujutru i naveče, ujutru nas budi sunce i sve je okupano sunčevim zracima, a poslije podne uživamo u prijatnoj hladovini”.

Zvezdanin suprug je zadužen za zalivanje i održavanje biljki, te smatraju da nema zahvalnih i nezahvalnih biljaka, svima treba pažnja pa tako i biljkama.

zvezdana4

“Mi ih pazimo, njegujemo i pričamo sa njima, mislim da se naša pozitivna energija iz unutrašnjosti prenosi i na balkon i biljke. Do sada nas ni jedna nije iznevjerila. Imamo više vrsta bilja, od tuje do peršina. Posebno volim suncokret i petunije. Suprug najviše voli bršljan, šeri paradajz i ladolež rajsko plavi koji je posebno naručio jer se nema svuda kupiti”.

Što se tiče namještaja, zbog veličine i oblika balkona željeli su da sami naprave i osmisle namještaj, pa su nabavili palete, kupili materijal, šmirgl papir, četke i kistove za farbanje, farbu i sami se upustili u pustolovinu farbanja,  a tu je njihov sin posebno uživao.

zvezdana6

“Sve smo farbali na otvorenom zbog mirisa i lakoće okretanja i sušenja. Letvice- ogradicu smo također sami napravili i izbušili držače, ofarbali letvice da ih zaštitimo od vlage i sunca. Saksije smo kupili u Konzumu, ostale detalje smo povremeno kupovali i nadopunjavali, nešto smo imali u arhivi, nešto kod bake“.

Što se tiče stila balkona, najviše preovladava skandinavski stil, koji su dopunili vlastitim i retro stilom, a Zvezdana ističe da vole bijelu boju kao osnovnu, a onda sve to dopunjavaju detaljima i cvijećem u boji. Vode se tim šta je njima lijepo, nevezano da li je u trendu ili ne.

NO COMMENTS