ZIMSKA ZAŠTITA RUŽA

0
1063

Obično se obrezivanje ruža vrši početkom proljeća ili početkom zime. Potrebno je odstraniti sve osušene i nepotrebne grane. Ruže se sijeku na visini od 30-40 cm. Potrebno je skinuti sve oboljele i suhe grane, kao i suho lišće. Također neophodno je odstraniti grane koje su izašle iz centra ruže. Ružine grane uvijek se režu ukoso oko 5 mm iznad izdanka koji raste prema van.

Kada je riječ o ružama puzavicama, one se uopće ne obrezuju prve dvije godine. Dovoljno je ukloniti bolesne ili odumrle grane.

Da bi zaštitili ruže od hladne zime, neophodno je voditi računa o tome da ruže budu zdrave tijekom vegetacije. Ako imate biljku koja stalno razvija plijesni treba je tretirati odgovarajućim sprejevima.

Ružine grane treba zaštititi prirodnim materijalima, poput vreća od jute. Ukoliko je ruža visoka, grane možete vezati uzicom i postaviti grane od zimzelenog drveća između stabljika. Zemlju oko ruža također treba izolirati. Izolacija se može izvršiti pomoću lišća ili zimzelenim granama. Cilj je izolirati zemlju, tako da nema velike oscilacije u temperaturama gdje će zemlja imati periode zamrzavanja i otapanja.

Još jedna metoda koja se koristi kod zaštite ruža jeste stavljanje zemlje oko baze biljke koja je uzeta iz drugog dijela vrta. Da bi se povećala visina nasipa zemljišta, možete koristiti ter papir pomoću kojeg ćete stvoriti kragnu, a zatim ispunite zemljom. Na žalost, ovaj proces zahtijeva vrlo intenzivan rad, ali ne štiti i ne izolira štapove.

Minijaturne ruže treba samo zaštititi lišćem. Nisku žičanu ogradu je potrebno priložiti i rasporediti lišće oko biljaka. Hrastovo lišće je najbolje za ovu namjenu, jer njihova voštana prevlaka sprečava razbijanje tijekom zime. Nemojte prerano primjenjivati ​​zimsku zaštitu na ružama, uvijek pričekajte da prvi mraz pokrije vaš ruže.

Zapamtite da postoje dva glavna razloga zbog kojih biste morali spremiti ruže za zimu:

1) Štitimo biljke od uvenuća

2) Štitimo izdanke od smrzavanja

dizajndoma.hr

Komentari

comments